Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Binnenstad Amersfoort

Amersfoort heeft een goed bewaard geheim: de gave middeleeuwse binnenstad. Je kunt hier nog zonder problemen met een stadsplattegrond uit 1650 de weg vinden, want wegen en grachten zijn nauwelijks veranderd. Ook zijn er nog veel middeleeuwse huizen te zien en zijn er nog meer verborgen achter recentere gevels. Veel bezoekers zijn verbaasd over wat ze zien en vragen zich af waarom dat niet beter bekend is. De gezellige winkelstraten worden geroemd.
De binnenstad wordt omgeven door twee ringen op de plaats waar de twee stadsmuren stonden. De binnenste ring wordt gevormd door de straat Muurhuizen, waarlangs inderdaad veel muurhuizen staan: herenhuizen die op de fundamenten van de eerste stadsmuur staan. Museum Flehite is daar een voorbeeld van (zie 2). Van de eerste muur bestaan nog de bogen in huis Tinnenburg, de Kamperbinnenpoort en de Dieventoren. Van de tweede muur is de Koppelpoort te zien, een unieke combinatie van land- en waterpoort (met tredmolens) die geregeld is opengesteld. Ook Monnikendam is een waterpoort. De muur zelf is deels behouden gebleven en deels gereconstrueerd (aan beide kanten van de straat Kamp).
De Amersfoortse musea liggen aan het Museumlint. Dit loopt van het Mondriaanhuis over Museum Flehite naar kunsthal KAdE. De kunsthal verhuist in 2014 naar het nieuwe Eemhuis, waar ook Archief Eemland een plek krijgt. Hier is bovendien het vertrekpunt van de Eemlijn, een boot op Spakenburg waar je je fiets mag meebrengen.
Andere hoogtepunten die in de zomer zijn opengesteld zijn de monumentale Sint-Joriskerk en de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Veel monumenten zijn alleen van buiten te zien.
Er zijn verschillende festivals, vooral in de zomer. Een vernieuwd succesnummer is het straattheater van Spoffin.
De binnenstad is goed te bekijken met de rondvaartboot Waterlijn en met de verschillende soorten stadswandelingen van 't Gilde Amersfoort. Het bezoek kan worden afgesloten in een van de talloze caf´┐Ż's en restaurants. Een aardig voorbeeld is de ambachtelijke brouwerij De Drie Ringen.

Binnenstad Amersfoort

Nieuws

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg
Geplaatst op 14-09-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag  in Bunschoten Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en...
Lees verder
Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen