Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Binnenstad Amersfoort

Amersfoort heeft een goed bewaard geheim: de gave middeleeuwse binnenstad. Je kunt hier nog zonder problemen met een stadsplattegrond uit 1650 de weg vinden, want wegen en grachten zijn nauwelijks veranderd. Ook zijn er nog veel middeleeuwse huizen te zien en zijn er nog meer verborgen achter recentere gevels. Veel bezoekers zijn verbaasd over wat ze zien en vragen zich af waarom dat niet beter bekend is. De gezellige winkelstraten worden geroemd.
De binnenstad wordt omgeven door twee ringen op de plaats waar de twee stadsmuren stonden. De binnenste ring wordt gevormd door de straat Muurhuizen, waarlangs inderdaad veel muurhuizen staan: herenhuizen die op de fundamenten van de eerste stadsmuur staan. Museum Flehite is daar een voorbeeld van (zie 2). Van de eerste muur bestaan nog de bogen in huis Tinnenburg, de Kamperbinnenpoort en de Dieventoren. Van de tweede muur is de Koppelpoort te zien, een unieke combinatie van land- en waterpoort (met tredmolens) die geregeld is opengesteld. Ook Monnikendam is een waterpoort. De muur zelf is deels behouden gebleven en deels gereconstrueerd (aan beide kanten van de straat Kamp).
De Amersfoortse musea liggen aan het Museumlint. Dit loopt van het Mondriaanhuis over Museum Flehite naar kunsthal KAdE. De kunsthal verhuist in 2014 naar het nieuwe Eemhuis, waar ook Archief Eemland een plek krijgt. Hier is bovendien het vertrekpunt van de Eemlijn, een boot op Spakenburg waar je je fiets mag meebrengen.
Andere hoogtepunten die in de zomer zijn opengesteld zijn de monumentale Sint-Joriskerk en de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Veel monumenten zijn alleen van buiten te zien.
Er zijn verschillende festivals, vooral in de zomer. Een vernieuwd succesnummer is het straattheater van Spoffin.
De binnenstad is goed te bekijken met de rondvaartboot Waterlijn en met de verschillende soorten stadswandelingen van 't Gilde Amersfoort. Het bezoek kan worden afgesloten in een van de talloze caf´┐Ż's en restaurants. Een aardig voorbeeld is de ambachtelijke brouwerij De Drie Ringen.

Binnenstad Amersfoort

Nieuws

Rondje Cultuur 21 maart 2019
Geplaatst op 07-03-2019 - Nieuws uit Eemnes
‘Rondje Cultuur’ biedt op donderdag 21 maart weer een avondvullend programma met onderwerpen over kunst en muziek, maar ook lokale onderwerpen rond Eemnes.  Dit fantastische avondje uit wordt georganiseerd door een enthousiast team van vrijwilligers, in nauwe samenwerking met De...
Lees verder
Nieuws over museum Spakenburg
Geplaatst op 23-02-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Flink aantal bezoekers voor Museum Spakenburg Het jaar 2018 was een jaar waarin Museum Spakenburg een flink aantal bezoekers heeft mogen verwelkomen. In vergelijking met het jaar 2017 steeg het bezoekersaantal met bijna 15% tot 12.786. Gerekend over de afgelopen 10 jaar, bezochten een 120.000...
Lees verder
Rondje Cultuur Eemnes 2019
Geplaatst op 28-01-2019 - Nieuws uit Eemnes
Stemmen & improviseren, bij Rondje Cultuur Altijd al eens willen ervaren hoe toneelspelers kunnen improviseren; wilt u graag weten wat de stemming voor Provinciale Staten inhoudt; of komt u juist voor de muziek? Dit alles krijgt u op één avond gepresenteerd tijdens het Rondje...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen