Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Binnenstad Amersfoort

Amersfoort heeft een goed bewaard geheim: de gave middeleeuwse binnenstad. Je kunt hier nog zonder problemen met een stadsplattegrond uit 1650 de weg vinden, want wegen en grachten zijn nauwelijks veranderd. Ook zijn er nog veel middeleeuwse huizen te zien en zijn er nog meer verborgen achter recentere gevels. Veel bezoekers zijn verbaasd over wat ze zien en vragen zich af waarom dat niet beter bekend is. De gezellige winkelstraten worden geroemd.
De binnenstad wordt omgeven door twee ringen op de plaats waar de twee stadsmuren stonden. De binnenste ring wordt gevormd door de straat Muurhuizen, waarlangs inderdaad veel muurhuizen staan: herenhuizen die op de fundamenten van de eerste stadsmuur staan. Museum Flehite is daar een voorbeeld van (zie 2). Van de eerste muur bestaan nog de bogen in huis Tinnenburg, de Kamperbinnenpoort en de Dieventoren. Van de tweede muur is de Koppelpoort te zien, een unieke combinatie van land- en waterpoort (met tredmolens) die geregeld is opengesteld. Ook Monnikendam is een waterpoort. De muur zelf is deels behouden gebleven en deels gereconstrueerd (aan beide kanten van de straat Kamp).
De Amersfoortse musea liggen aan het Museumlint. Dit loopt van het Mondriaanhuis over Museum Flehite naar kunsthal KAdE. De kunsthal verhuist in 2014 naar het nieuwe Eemhuis, waar ook Archief Eemland een plek krijgt. Hier is bovendien het vertrekpunt van de Eemlijn, een boot op Spakenburg waar je je fiets mag meebrengen.
Andere hoogtepunten die in de zomer zijn opengesteld zijn de monumentale Sint-Joriskerk en de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Veel monumenten zijn alleen van buiten te zien.
Er zijn verschillende festivals, vooral in de zomer. Een vernieuwd succesnummer is het straattheater van Spoffin.
De binnenstad is goed te bekijken met de rondvaartboot Waterlijn en met de verschillende soorten stadswandelingen van 't Gilde Amersfoort. Het bezoek kan worden afgesloten in een van de talloze caf´┐Ż's en restaurants. Een aardig voorbeeld is de ambachtelijke brouwerij De Drie Ringen.

Binnenstad Amersfoort

Nieuws

Eemconcert bij de Kleine Melm
Geplaatst op 16-06-2019 - Nieuws uit Soest
Eemconcert 17 Augustus 2019 Op 17 augustus begint om 20:00 uur aan de rivier de Eem, Eemweg 4 (botenverhuur Stan en Bas Uyland en Fam. Haverkamp) een uniek concert dat dit jaar een festival karakter zal hebben met een grote diversiteit aan muziek. Het belooft een avond vol verrassingen te...
Lees verder
VT wonen museum Spakenburg
Geplaatst op 13-06-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
VT wonen Meubels en interieur in Bunschoten-Spakenburg Bij het erfgoed van de gemeente Bunschoten denken we vaak als eerste aan monumenten, botters en klederdracht. Maar er is zoveel meer. Vanaf 21 juni tot medio oktober 2019 is in Museum Spakenburg een tentoonstelling te zien over ...
Lees verder
10 jaar Korenmolen De Hoop
Geplaatst op 02-05-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor Korenmolen De Hoop in Bunschoten. Het is dit jaar immers precies 10 jaar geleden dat  de geheel nieuwgebouwde molen weer in bedrijf werd gesteld. In 2001 werd de stichting opgericht met het doel om de molen terug te brengen in het stadsbeeld. Zes...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen