Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Binnenstad Amersfoort

Amersfoort heeft een goed bewaard geheim: de gave middeleeuwse binnenstad. Je kunt hier nog zonder problemen met een stadsplattegrond uit 1650 de weg vinden, want wegen en grachten zijn nauwelijks veranderd. Ook zijn er nog veel middeleeuwse huizen te zien en zijn er nog meer verborgen achter recentere gevels. Veel bezoekers zijn verbaasd over wat ze zien en vragen zich af waarom dat niet beter bekend is. De gezellige winkelstraten worden geroemd.
De binnenstad wordt omgeven door twee ringen op de plaats waar de twee stadsmuren stonden. De binnenste ring wordt gevormd door de straat Muurhuizen, waarlangs inderdaad veel muurhuizen staan: herenhuizen die op de fundamenten van de eerste stadsmuur staan. Museum Flehite is daar een voorbeeld van (zie 2). Van de eerste muur bestaan nog de bogen in huis Tinnenburg, de Kamperbinnenpoort en de Dieventoren. Van de tweede muur is de Koppelpoort te zien, een unieke combinatie van land- en waterpoort (met tredmolens) die geregeld is opengesteld. Ook Monnikendam is een waterpoort. De muur zelf is deels behouden gebleven en deels gereconstrueerd (aan beide kanten van de straat Kamp).
De Amersfoortse musea liggen aan het Museumlint. Dit loopt van het Mondriaanhuis over Museum Flehite naar kunsthal KAdE. De kunsthal verhuist in 2014 naar het nieuwe Eemhuis, waar ook Archief Eemland een plek krijgt. Hier is bovendien het vertrekpunt van de Eemlijn, een boot op Spakenburg waar je je fiets mag meebrengen.
Andere hoogtepunten die in de zomer zijn opengesteld zijn de monumentale Sint-Joriskerk en de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Veel monumenten zijn alleen van buiten te zien.
Er zijn verschillende festivals, vooral in de zomer. Een vernieuwd succesnummer is het straattheater van Spoffin.
De binnenstad is goed te bekijken met de rondvaartboot Waterlijn en met de verschillende soorten stadswandelingen van 't Gilde Amersfoort. Het bezoek kan worden afgesloten in een van de talloze caf´┐Ż's en restaurants. Een aardig voorbeeld is de ambachtelijke brouwerij De Drie Ringen.

Binnenstad Amersfoort

Nieuws

Rondje Cultuur Eemnes
Geplaatst op 17-01-2019 - Nieuws uit Eemnes
RONDJE CULTUUR WEER VAN START IN 2019 Wanneer: Op donderdag 17 januari 2019. Start om 20.00 uur / inloop vanaf 19.30 uur. Waar: In Sport- & Ontmoetingscentrum De Hilt in Eemnes Als eerste gast in het nieuwe jaar zal kunstenares Barbara Houwers uit Blaricum een presentatie geven over de...
Lees verder
Nieuwe bijzondere exposities in Museum Soest
Geplaatst op 05-01-2019 - Nieuws uit Soest
Vanaf 12 januari 2019 presenteert Museum Soest een bijzondere dubbeltentoonstelling. Dit betreft een overzicht van het levensomvattende oeuvre van HERRY BEHRENS, illustrator/visualiser en MARIJKE BEHRENS (1939-2016) naaldkunstenares. Uniek aan deze overzichttentoonstelling is de...
Lees verder
Kerstconcert Sint Jans Schola in Sint Jans Basiliek,
Geplaatst op 26-12-2018 - Nieuws uit Eemnes
Kerstconcert Sint Jans Schola in Sint Jans Basiliek, 2e kerstdag woensdag 26 december 2018 aanvang 14.00 uur LAREN, Brink 31. We verheugen ons erop dat wij u ook dit jaar weer kunnen en mogen uitnodigen voor het Kerstconcert van de Sint Jans Schola Laren. Het behoeft geen betoog: elk jaar...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen