Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Over B-S

Over B-S

Gemeente Bunschoten in beeld

Gemeente Bunschoten in beeld
De gemeente Bunschoten bestaat uit: Bunschoten, Spakenburg, Eemdijk en Zevenhuizen. In totaal heeft de gemeente ca. 20.000 inwoners en beslaat de oppervlakte 3.488 ha.

Bunschoten is het oudst en ontstond al in de 13e eeuw. In de 14 eeuw kreeg het stadsrechten. Vanwege een verkeerde politieke stellingname, is Bunschoten in 1428 verwoest op last van de Bisschop van Utrecht. Dat is de reden dat het middeleeuwse uitbreidingsplan nooit is gerealiseerd. De contouren van de onvoltooide middeleeuwse stad Bunschoten en daarbij behorende werken zoals de stadsgracht en de burgwallen zijn nog altijd in de stadsweiden te herkennen. Het is aangewezen als archeologisch monument.

Bunschoten ontwikkelde zich in de eeuwen daarna als een belangrijk veeteeltgebied.

Intussen ontstond aan het begin van de 15e eeuw Spakenburg aan de kust van de Zuiderzee. In de loop van de tijd ontwikkelde het zich tot een grote Zuiderzeehaven met veel vissers en vishandel. In de loop van de 20e eeuw zijn Bunschoten en Spakenburg aan elkaar gegroeid.  Eemdijk ligt ten westen van de kern Bunschoten-Spakenburg langs de rivier de Eem. Ook dit is van oorsprong een boerendorp, wat nog steeds zichtbaar is door de vele boerderijen. Hetzelfde geldt voor Zevenhuizen, een langgerekte burutschapten zuidoosten van Bunschoten. Dit maakte deel uit van de opgeheven gemeente Hoogland.
Bunschoten is te omschrijven als een toekomstgerichte gemeente die trouw is aan tradities. Van oudsher weten de inwoners van aanpakken en dat is zichtbaar door de vele bedrijven en mooie woningen. De landelijke omgeving aan het Eemmeer en het historische centrum van Bunschoten-Spakenburg maken het niet alleen voor de bewoners tot een prachtige woonomgeving, maar trekt ook veel fietsers en (dag)toeristen aan.
Door de afsluiting van de Zuiderzee is er slechts een randmeer overgebleven, maar de sfeer van vroeger is nog goed te proeven. De historische Botterwerf is volledig gerestaureerd en nog volop in bedrijf. In de Oude Haven, aangewezen als museumhaven, liggen tientallen botters en andere historische schepen waarmee pleziertochtjes gemaakt worden. De waterrecreatie zorgt voor sfeer in het centrum van Spakenburg.
De inwoners van Bunschoten hebben veel tijd over voor hobby’s en vrijwilligerswerk. Kerken, koren, (sport)verenigingen en andere voorzieningen zorgen ervoor dat je niet snel buitenspel staat in deze actieve gemeenschap. Deze activiteiten zorgen tegelijk voor een sterke binding met elkaar en met het dorp. Verhuizen naar een andere gemeente doen de meeste inwoners dan ook liever niet. Wat ze zo bindt? Dat is het vertrouwde, de onderlinge band, de groene omgeving rondom het dorp, de gunstige ligging in het midden van het land, de cultuurhistorie, de sport, de zang en nog zoveel meer. De gemeente wil deze en andere positieve eigenschappen graag bewaren en er ook toeristen in laten delen. Want de gemeente Bunschoten is beslist geen gesloten gemeenschap.
 

Nieuws

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg
Geplaatst op 14-09-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag  in Bunschoten Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en...
Lees verder
Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen