Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Tentoonstelling Ocrietfabriek 1939-2008

Publicatiedatum: 01-03-2015 Nieuws uit Eemnes
Tentoonstelling Ocrietfabriek 1939-2008

Na alle publiciteit over gevaarlijk asbest in de verlaten Ocrietfabriek bij Eembrugge besteedt de Historische Kring Eemnes in haar Oudheidkamer met de tentoonstelling ‘Ocrietfabriek 1939-2008’ aandacht aan de totale historie van het bedrijf.

Bijna 70 jaar was er bedrijvigheid in deze fabriek. Aan de hand van veel herinneringen, die oud-medewerkers schonken aan de Historische Kring, wordt getoond waarmee de fabriek succes had. Alom bekend is het Lavet, de gecombineerde wasbak, die als zitbad en eenvoudige wasmachine kon worden gebruikt. Veel naoorlogse woningen zijn er van voorzien geweest. Van hetzelfde gelige materiaal Ocriet werden aanrechtbladen, wasbakken en wasfonteinen geleverd. Later volgden badkamers van Ocron voor hotels en vakantieparken. Ook de minder geslaagde onderwerpen, als pogingen om te vernieuwen, komen aan bod.

Veel aandacht is er ook voor de mensen, de situaties binnen de fabriek en hoe men naar buiten trad. In de tentoonstelling zijn ook korte filmpjes te zien over het werk in 1959 en de situatie in 2014. ‘De Ocriet’ was het grootste bedrijf in de gemeente Eemnes met op de top circa 450 werknemers in 1965, maar het werd gezien als een Baarns bedrijf met werknemers uit omliggende plaatsen. Lange tijd werkten er zeer veel mensen uit Bunschoten-Spakenburg en forenzen van de Veluwe.

De tentoonstelling is tot in oktober te zien in de Oudheidkamer van de Historische Kring Eemnes, Raadhuislaan 2a, Eemnes; elke zaterdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

 

 

Terug naar overzicht

Nieuws

10 jaar Korenmolen De Hoop
Geplaatst op 02-05-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor Korenmolen De Hoop in Bunschoten. Het is dit jaar immers precies 10 jaar geleden dat  de geheel nieuwgebouwde molen weer in bedrijf werd gesteld. In 2001 werd de stichting opgericht met het doel om de molen terug te brengen in het stadsbeeld. Zes...
Lees verder
Koningsdag BU 210 naar Amersafoort
Geplaatst op 25-04-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Botter BU 210 voor Koningsdag naar Amersfoort De Koningsdag in Amersfoort moet ook een regionale uitstraling hebben. Om die reden is de idee ontstaan om de Bunschoter Botter BU 210 een blikvanger te laten zijn. Een mooie gedachte, maar het is wat moeilijker dan het op het eerste gezicht...
Lees verder
Van Bot naar Pot
Geplaatst op 20-04-2019 - Nieuws uit Huizen
Nieuws uit Huizen (NH). Klik hier voor de...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen