Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Jong gekleed, oud gedaan.

Publicatiedatum: 07-11-2017 Nieuws uit Huizen
Jong gekleed, oud gedaan.

‘Jong gekleed, oud gedaan’
Huizer Museum, 4 november 2017 t/m 6 januari 2018

Veelzeggende kleding uit het Zuiderzeegebied
Aan iemand z’n outfit viel in de Zuiderzeetijd heel wat af te lezen. De kleding in de havenplaatsjes gaf bijvoorbeeld informatie over de leeftijd, de huwelijkse staat en de woonplaats van de drager. In de tentoonstelling ‘Jong gekleed, oud gedaan’, ontdek je op een kleine rondreis langs de Zuiderzee de diverse kledingvormen, gebruiken en rituelen van mensen die hier leefden en werkten.
Vanaf 4 november ’17 t/m 6 januari ’18 is de tentoonstelling ‘Jong gekleed, oud gedaan’ te zien in het Huizer Museum in Huizen.

Kleding als identiteit
Kleding was een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in het Zuiderzeegebied. Iedere regio kende voor verschillende levensfases haar eigen klederdrachten, gebruiken en rituelen. In de ene plaats werden baby’s stevig ingebakerd, in de andere knipte men het haar af van meisjes zodra zij de huwbare leeftijd bereikten of droegen vrouwen een zwarte huik tijdens de rouw. De tentoon gestelde objecten komen o.m. uit Huizen, Dokkum, Marken, Spakenburg, Urk en Wieringen. Elke regio zoomt in op een andere levensfase. Er zijn authentieke collectiestukken te zien zoals een fraai Huizer hoedje met struisvogelveer, een Urker baadje en een Marker bruidsrijglijfje met 7 rozen. Via een touchscreen zijn nog veel meer foto’s en filmfragmenten te zien.
Kijk op www.zuiderzeecollectie.nl hoe de reis van ‘Jong gekleed, oud gedaan’ verder verloopt.

Dracht & Pracht!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huizer Museum, van 4 november 2017 – 15 april 2018

Van klederdracht naar mode anno 2017. De creatieve kledingcollectie van Kasper Jongejan vertaalt klederdracht naar eigentijdse dracht. Met zijn eerdere expositie Dracht! in KAF Almere baarde hij landelijk opzien. Vijf originele looks voor mannen en vrouwen betekenen een interessante aanvulling op de tentoonstelling Jong gekleed, Oud gedaan in het Huizer Museum. Afkomstig uit Almere deed Kasper inspiratie op bij de klederdrachten van Marken en Huizen en bij de etnische groepen Surinaams, Antilliaans en Marokkaans. Zo zien we een eigentijdse klepbroek en hemdrok van denim, een futuristische unisex cape naar idee van een Marokkaanse djellaba. Er is een jurk waarin diverse drachtuitingen zijn terug te vinden, een outfit voor een jonge vrouw met een mix van sweatstof en kant, een op klederdracht gebaseerde baseballcap met kant en een stoer mondkapje, gericht op mogelijke toekomstige luchtvervuiling.  Vanaf medio Januari tot medio april 2018 zet het Huizer Museum haar imposante collectie Huizer klederdracht in de spotlights.

Huizer Museum

Achterbaan 82, 1271TZ Huizen
www.huizermuseum.nl

Klik hier voor de poster

Wij stellen een bericht van uw aanwezigheid op prijs, graag per email naar receptie@huizermuseum.nl

Terug naar overzicht

Nieuws

Van Bot naar Pot
Geplaatst op 20-04-2019 - Nieuws uit Huizen
Nieuws uit Huizen (NH). Klik hier voor de...
Lees verder
Expositie schilderijen Theo Roose
Geplaatst op 11-04-2019 - Nieuws uit Soest
Expositie schilderijen Theo Roose in museum Soest Theo Roose is sinds 2008 woonachtig in Soest. Hij schildert vanaf 1978 al met allerlei materialen zoals acryl, olieverf, aquarel en pastel. Hij heeft  cursussen gevolgd bij de Gooische Academie in Laren en sinds 2008 volgt hij lessen bij...
Lees verder
Herdenking 4 mei Soesterberg
Geplaatst op 11-04-2019 - Nieuws uit Soest
Programma 4 mei Soesterberg De herdenkingsbijeenkomst in de Vredekerk in Soesterberg bestaat dit jaar o..a. uit zang door het Projectkoor Soesterberg. De overdenking wordt verzorgd door mevrouw. Wies Sarot, Pastoraal werker Martha en Mariaparochie Soest. Er zullen tevens gedichten worden...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen