Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Open Monumentendag Museum Soest

Publicatiedatum: 04-08-2016 Nieuws uit Soest
Open Monumentendag  Museum Soest

BankGiro Loterij Open Monumentendag

De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt georganiseerd door Museum Soest en projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

Museum Soest doet mee aan de Open Monumentendag op 10 en 11 september 2016.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is in 30 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days.

De Open Monumentendag  heeft dit jaar als thema 'Iconen en Symbolen'  Het museum Soest is gevestigd in een historisch pand namelijk een oud klooster uit 1868. Het pand laat op zichzelf al iconen en symbolen zien met daarnaast iconen en symbolen op de afdeling religie. Dit jaar zijn er in het museum een extra serie iconen en symbolen te zien (lees verder hieronder). 

Het museum Soest is op 10 september open van 11.00 uur tot 17.00 uur en is op 11 september open van 12.00 uur tot 17.00 uur en is GRATIS toegankelijk. Op deze dag krijgt u in het museum ook een kopje koffie of thee GRATIS aangeboden.

ICONEN EN SYMBOLEN

Iconen uit de Byzantijnse traditie en Symbolen uit het Jodendom.  

Op zaterdag 10 en zondag 11 september worden er in het Museum Soest voorwerpen tentoongesteld uit de collectie Byzantijnse en Joodse Symbolen van Ruud en Marijke Bartlema. Iconen behoren tot de meest opvallende rituele voorwerpen van de kerken uit het Oosten, de Russische- en Grieks Orthodoxe kerk. De kerken in Rusland en Griekenland zijn schitterend versierd met deze vaak op hout geschilderde afbeeldingen van b.v Christus, de Moeder Gods, de apostelen, profeten en heiligen. Door reizen en regelmatige exposities overal in ons land is de belangstelling voor de iconenkunst enorm gegroeid en zijn mensen onder de indruk geraakt van de al zeer oude traditie van het schilderen van de iconen. Op de expositie in Musem Oud Soest ziet u prachtige voorbeelden van oude iconenkunst, maar ook van door Marijke en Ruud Bartlema zelf geschilderde iconen. Ook is het materiaal te zien waarmee een icoon gemaakt wordt en tenslotte ook de mooi versierde iconenlampjes die men thuis en in de kerken voor de icoon brandt.

Naast de iconen is er ook een aantal vitrines ingericht met bijzonder rituele voorwerpen uit het Jodendom zoals een gebedsmantel en gebedsriemen en een handgeschreven fragment van een Torarol, een geborduurde Toramantel en een prachtige Megilat Esther, een Estherrol, waarop met de hand het verhaal van Esther in het Hebreeuws geschreven staat. Ook kunt u een groot aantal voorwerpen bewonderen die in de Joodse traditie gebruikt worden voor de wekelijks viering van de Sjabbat op de vrijdagavond, zoals de zilveren Kiddushbeker, de versierde wijnglazen en een originele oude Hollandse Sjabbatlamp.

Het Museum Oud Soest nodigt iedereen uit om op de open monumentendagen deze bijzonder collectie in het museum te komen bekijken.

Overige openingstijden museum Soest zie ook www.museumsoest.nl

 

Terug naar overzicht

Nieuws

Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Expositie beelden Antoinette Elsinga
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Antoinette Elsinga. Antoinette is geboren in 1972 en vanaf haar vroege jeugd creatief bezig. Na haar middelbare school naar de MTS mode en kleding gegaan waar ze veel inzicht in ruimte en vorm heeft ontwikkeld. Na vele omzwervingen in het bedrijfsleven heeft ze in 2012 de stap naar haar eigen...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen