Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Expositie Steentijdvondsten afgraving Staringlaan

Publicatiedatum: 21-03-2017 Nieuws uit Soest
Expositie Steentijdvondsten afgraving Staringlaan

Steentijdvondsten te bewonderen op foto’s in Museum Soest

Vanaf vrijdag 14 april kunt u in Museum Soest een foto expositie bekijken over de steentijdopgraving aan de Staringlaan. Hoewel de vondsten zelf nog in onderzoek zijn en pas later in het museum komen, kunt u deze unieke vondsten nu toch al bewonderen op de foto’s die gemaakt zijn tijdens de opgraving.

Wethouder Janne Pijnenborg is blij met de expositie. “We hebben heel bijzondere vondsten gedaan aan de Staringlaan. Soest staat daarmee écht op de archeologische kaart in Nederland. We hebben allerlei gebruiksvoorwerpen gevonden uit de periode van 8800 tot 4900 voor Christus. Van vuur- en natuursteen. Het was tenslotte de steentijd. We willen die vondsten graag tentoonstellen in het museum. Maar op dit moment worden ze nog onderzocht door archeologen. Met de foto expositie kunnen we nu toch vast een tipje van de sluier oplichten.”

Werkplek 10.000 jaar terug

Het komt in Nederland nauwelijks voor dat je materiaal vindt van misschien wel 10.000 jaar geleden dat zo goed bewaard is gebleven. Maar bij de Staringlaan is de bodem uit de steentijd intact gebleven. Daardoor kon je zelfs nu nog de plek aanwijzen waar iemand tientallen eeuwen terug pijlpunten heeft gemaakt van een brok vuursteen.

Bijzondere bodem

In de loop der eeuwen vormden verschillende lagen grond en zand de bodem waarop we nu leven. In de bodemlaag die in de Middeleeuwen is ontstaan, vonden we bij de archeologische opgraving aan de Staringlaan karresporen. En enkele lagen daaronder vonden we de grond waarop ze in de Midden Steentijd liepen. Inclusief duizenden vuur- en natuurstenen artefacten en enkele haardkuilen. Hoe die bodemlagen eruit zien, zie je ook bij de expositie in Museum Soest. Daar hangt een afdruk van de bodemlagen met de ‘zandkorrels die de Soester geschiedenis vertellen’.

Combinatie met expo amateur archeologen

De foto expositie met foto’s van de opgraving aan de Staringlaan en enkele vondsten wordt in het museum gecombineerd met een expositie van vondsten uit later tijden door amateurarcheologen.

Expo van 14 april t/m 16 juli

Wethouder Janne Pijnenborg opent de expositie op vrijdag 14 april om 16.00 uur. Daarna kunt u de expo met foto’s van de steentijdopgraving, het historische bodemprofiel en de vondsten van amateur archeologen bezoeken tot en met 16 juli. Museum Soest (Steenhoffstraat 46) is op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag open van 13.30 tot 17.00 uur.

Zie ook www.museumsoest.nl 

Terug naar overzicht

Nieuws

Rondje Cultuur 21 maart 2019
Geplaatst op 07-03-2019 - Nieuws uit Eemnes
‘Rondje Cultuur’ biedt op donderdag 21 maart weer een avondvullend programma met onderwerpen over kunst en muziek, maar ook lokale onderwerpen rond Eemnes.  Dit fantastische avondje uit wordt georganiseerd door een enthousiast team van vrijwilligers, in nauwe samenwerking met De...
Lees verder
Nieuws over museum Spakenburg
Geplaatst op 23-02-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Flink aantal bezoekers voor Museum Spakenburg Het jaar 2018 was een jaar waarin Museum Spakenburg een flink aantal bezoekers heeft mogen verwelkomen. In vergelijking met het jaar 2017 steeg het bezoekersaantal met bijna 15% tot 12.786. Gerekend over de afgelopen 10 jaar, bezochten een 120.000...
Lees verder
Rondje Cultuur Eemnes 2019
Geplaatst op 28-01-2019 - Nieuws uit Eemnes
Stemmen & improviseren, bij Rondje Cultuur Altijd al eens willen ervaren hoe toneelspelers kunnen improviseren; wilt u graag weten wat de stemming voor Provinciale Staten inhoudt; of komt u juist voor de muziek? Dit alles krijgt u op één avond gepresenteerd tijdens het Rondje...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen