Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Nieuwe permanente expositie over de Natuur van Soest in museum Soest

Publicatiedatum: 29-01-2018 Nieuws uit Soest
Nieuwe permanente expositie over de Natuur van Soest in museum Soest

Nieuwe permanente expositie over de Soester natuur in museum soest

Museum Soest had in het verleden op de zolder een hoekje ingericht dat was gewijd aan onze veldbioloog Rinke Tolman. (Oosterzee, 25 mei 1891 – Amersfoort, 12 maart 1983) Hij was een Nederlandse veldbioloog, "natuurpropagandist”, schrijver en vertaler van een groot aantal natuurboeken, als ook dichter, journalist en ereburger van Soest. Over de  natuur die de gemeente Soest rijk is zag je in het museum verder eigenlijk niets terug. Hier moest verandering in komen. Er werd een plan van aanpak geschreven en een begroting opgesteld.

Uit diverse hoeken werden de benodigde euro’s ter beschikking gesteld om een natuurafdeling in het museum te realiseren. Voor een dergelijk project moesten de euro’s echt van buitenaf komen. Dit project werd uiteindelijk financieel mogelijk gemaakt door Smurfit Kappa MNL Golfkarton, Rotary club Soest-Baarn, Rabobank Amersfoort Eemland, gemeente Soest en twee vrijwilligers van museum Soest. Het museum wilde met deze nieuwe afdeling bereiken dat bezoekers konden kijken, lezen en luisteren. Dus moesten er naast hout, verf, spijkers, schroeven, vloerbedekking (kunstgras) en glasplaten, professionele  materialen zoals audiosystemen en LED/LCD schermen aangeschaft worden. Alvorens tot de inrichting van de nieuwe afdeling kon worden overgegaan moest er een gedeelte van de zolder worden vrijgemaakt, moest er een herindeling plaatsvinden en heel veel getimmerd en geschilderd worden.

Alle voorkomende werkzaamheden voor de bouw van deze afdeling zijn verricht door de vrijwilligers van museum Soest. Het is een ruime educatieve afdeling geworden waar aan de hand van vele foto’s, teksten en luisterverhalen over de Eem, de Soester Eng en de Stompert een goed beeld gegeven wordt over de natuur van Soest en Soesterberg. Uiteraard is de historie van diverse gebieden niet vergeten in de presentaties.

Aan de inrichting van de afdeling hebben meerdere organisaties zoals:  diverse werkgroepen van IVN-Eemland, de vlinderstichting, Natuurmonumenten, Utrechts Landschap, gemeente Soest en Stichting Vrienden Soester Eng meegewerkt.  Vele particulieren hebben materialen zoals opgezette vogels en diersporen ter beschikking gesteld voor de inrichting van diverse vitrines. Op de afdeling is ook een leestafel gesitueerd waar veel informatie te vinden is over de natuur zoals die in Soest voorkomt. Bent u geïnteresseerd in de natuur van onze mooie gemeente neem dan maar even de tijd voor deze afdeling. Voor de jeugd heeft het museum 37 z.g. zoekkaarten aangeschaft over o.a. vogels, planten, paddenstoelen, zoogdieren, vlinders en libellen. Onze jeugdige biologen kunnen hun hart ophalen. Rinke Tolman hebben we uiteraard niet vergeten. Hij kijkt uit over onze nieuwe afdeling.

Deze nieuwe afdeling is een verrijking voor het museum en onze mooie gemeente.

Op 2 februari zal de opening van deze nieuwe afdeling worden verricht door wethouder Van Berkel- Vissers. De expositie is voor het publiek te zien met ingang van 3 februari.

Zie ook www.museumsoest.nl

 

Terug naar overzicht

Nieuws

Herdenking 33 van Soesterberg op 19 november 2018
Geplaatst op 10-11-2018 - Nieuws uit Soest
Maandag 19 november herdenken we de drieëndertig  verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog die op 19 november 1942 op de vliegbasis Soesterberg door de bezetter zijn gefusilleerd.   Deze herdenking wordt dit jaar voor de 10e keer georganiseerd door de stichting...
Lees verder
Kijkdozen en pop-up boeken in wijkmuseum Soesterkwartier
Geplaatst op 03-11-2018 - Nieuws uit Amersfoort
AMERSFOORT - 'Kijkdozen en pop-up-boeken' zijn het onderwerp van een expositie met werkstukken die door leerlingen van de basisscholen in het Soesterkwartier zijn vervaardigd. Deze tentoonstelling wordt op zaterdag 10 november om 12.00 uur officieel geopend en is daarna tot en met...
Lees verder
Intocht Sinterklaas in Soest
Geplaatst op 02-11-2018 - Nieuws uit Soest
Het Grote Soester Sinterklaasfeest. Informatie uit Spanje over de intocht en Museum Soest Sinterklaas en zijn pieten komen op zaterdag 17 november 2018 direct na de landelijke aankomst naar Soest! Sinterklaas verwacht op 17 november tussen 13.15 uur en 13.30 uur samen met zijn pieten aan...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen