Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Expositie pop up boeken nen miniaturen

Publicatiedatum: 11-04-2019 Nieuws uit Soest
Expositie pop up boeken nen miniaturen

Een verzameling van pop-up boeken en kijkkasten/miniaturen in museum Soest.

Net als alle kinderen verzamelde mevrouw Emmy  de Ruiter vroeger van alles. De meeste kinderen houden daar na een tijd mee op, maar zij niet. Na haar eindexamen volgde ze een cursus aan de ‘l'ecole des Arts et Métiers’ in Vevey in Zwitserland. Ze ontdekte toen hoe graag ze tekende en boetseerde. Daar is ook haar liefde begonnen voor alles wat met kunst en boeken te maken had. Ze is later dan ook in een uitgeverij gaan werken. Ze weet nog wanneer ze haar eerste pop-up boek kocht, in 1968. Het was "de Vrouw'' geschreven door Aletta Jacobs (de eerste   vrouwelijke arts in Nederland) en ze werd getroffen door de inventieve en artistieke manier waarop dat boek ‘in elkaar geknutseld was. 

Het was een uitklapboek, maar al zo verfijnd gemaakt dat ze er verliefd op werd en naar meer verlangde. In de pop-up boeken wordt je geraakt door afbeeldingen die 3-dimensionaal zijn en vaak tegelijkertijd ook beweegbaar zijn vertelde Emmy vol passie tijdens een gesprek ter voorbereiding van de expositie. Sinds die tijd verzamelt ze pop-up boeken. De oudere uitklapboeken zijn bijna niet meer te krijgen of te vinden. Ze specialiseerde zich vooral  in het begin op uitklapboeken en grote uitklapplaten die werden gebruikt op de universiteiten om les te geven aan studenten bv. over het menselijk lichaam in alle facetten en onderdelen.

Voor het behoud van de boeken was het beter om ze in een bibliotheek onder te brengen waar ze bij een goede temperatuur en vochtigheids-graad goed bewaard kunnen blijven. Een gedeelte van haar verzameling is daarom naar museum Boerhaave gegaan waar ze op afspraak te zien zijn.  Ze is blij en trots dat er nu voor iedereen in Soest het pop-up gedeelte te zien is. Helaas kan ze niet alles tonen maar een leuke doorsnee van de collectie is zeer zeker mogelijk geworden. Emmy reisde stad en land af om boeken te kopen en ze waren lang niet altijd in goede staat dus moest ze vaak zelf het restauratieproces in handen nemen. Gelukkig had ze veel geleerd in Vevey en bij de uitgeverij.

Haar in 2017 overleden man hielp haar bij het zoeken en vinden van vele pop-up' s. Hij bleek, tot zijn eigen verbazing, een goede knutselaar en kreeg een hobby. In 1994 maakte hij in een leren doos een prachtige voorstelling en daarmee begon zijn hobby om kleine en grote kijkkasten/miniaturen te maken. Sinds die tijd kreeg hij ook regelmatig opdrachten om werken te maken van bestaande huizen en bibliotheken. Zijn creativiteit was niet te stuiten en Emmy vond het leuk om hem te helpen met de 'finishing touch'. Zij hebben samen veel plezier gehad met hun wederzijdse hobby's. Ze vulde elkaar super aan.

Emmy is verheugd dat het museum in Soest een tentoonstelling wil houden over hun beide hobby’s die zo mooi op elkaar aansloten en hoopt dat er door de bezoekers aan de expositie net zoveel plezier wordt beleefd als dat zij samen met haar man beleefd heeft met hun gezamenlijke hobby.   

Deze twee exposities zijn voor het publiek te zien van 19 april 2019 tot en met 21 juli 2019.

 

Terug naar overzicht

Nieuws

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg
Geplaatst op 14-09-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag  in Bunschoten Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en...
Lees verder
Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen