Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Botterdag in museum Spakenburg

Publicatiedatum: 30-03-2017 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Botterdag in museum Spakenburg

 

‘Botterdag’ in Museum Spakenburg

De eerste week van april is landelijk de Museumweek. Museum Spakenburg doet daaraan mee door op zaterdag 8 april veel extra activiteiten te organiseren. ‘Ons echte goud’ is opnieuw het thema voor de Museumweek. Dat ‘echte goud’ is in cultuurhistorisch opzicht in Spakenburg vooral de botter. In de Museumhaven tegenover het museum, liggen diverse van deze stoere vissersschepen.

BU 210

De botter is een oud-Nederlands vissersvaartuig dat vooral gebruikt werd voor de visserij op de voormalige Zuiderzee. Spakenburg kende rond 1900 een vloot van meer dan tweehonderd botters. Hoewel de schepen tegenwoordig alleen ingezet worden voor de pleziervaart heeft Spakenburg nog altijd de grootste bottervloot van Nederland. De botter is daarmee ‘ons echte goud’. Tijdens de Museumweek laat een modelbouwer in het museum zien hoe hij een scheepsmodel maakt. Op het buitenterrein is de steeg aangekleed met oude netten en worden er door een taander demonstraties gegeven. Tanen is het conserveren van zeilen en visnetten dat op de originele manier wordt gedemonstreerd. Tegenover het museum ligt de laatst nieuw gebouwde Bunschoter Botter BU 210. Het schip is die dag voor een ieder te bezoeken en de bemanning vertelt graag over het varen met en het onderhouden van zo’n schip.

BU 87

In het museum is de modelbotter BU 87 het ware pronkstuk. Het model is gebouwd door Steven Hopman (1936-2015) een telg uit een oud Spakenburgs vissersgeslacht. In zijn vrije tijd maakte deze timmerman tal van zeer gedetailleerde scheepsmodellen van de Zuiderzeevloot, die nu zijn verzameld in Museum Spakenburg.
De BU 87 was het schip van Stevens vader Jan en zijn oom Hendrik Hopman. Het schip werd in 1906 gebouwd als jachtbotter in Monnickendam. Dat was in die tijd heel speciaal. Zo was er bijvoorbeeld een toilet aan boord. In 1925 werd het schip verbouwd tot visbotter werd gekocht door de vader van Steven. Hij viste er mee tot 1962. Daarna werd het schip ingezet in de recreatievaart en is daarna roemloos ten onder gegaan. In de verzameling scheepsmodellen in het museum, zijn ook modellen van de zoon van Steven opgenomen die de hobby van zijn vader heeft ‘overgenomen’. Op deze dag vertelt hij graag over het bouwen van modellen.

Museum Spakenburg is op de zaterdag van de museumweek de hele dag geopend en er wordt een aantrekkelijke korting op de toegangsprijs gegeven. Uiteraard kunt u ook prettig vertoeven in het museumcafé.

 

 

Terug naar overzicht

Nieuws

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg
Geplaatst op 14-09-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag  in Bunschoten Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en...
Lees verder
Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen