Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Botterdag in museum Spakenburg

Publicatiedatum: 30-03-2017 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Botterdag in museum Spakenburg

 

‘Botterdag’ in Museum Spakenburg

De eerste week van april is landelijk de Museumweek. Museum Spakenburg doet daaraan mee door op zaterdag 8 april veel extra activiteiten te organiseren. ‘Ons echte goud’ is opnieuw het thema voor de Museumweek. Dat ‘echte goud’ is in cultuurhistorisch opzicht in Spakenburg vooral de botter. In de Museumhaven tegenover het museum, liggen diverse van deze stoere vissersschepen.

BU 210

De botter is een oud-Nederlands vissersvaartuig dat vooral gebruikt werd voor de visserij op de voormalige Zuiderzee. Spakenburg kende rond 1900 een vloot van meer dan tweehonderd botters. Hoewel de schepen tegenwoordig alleen ingezet worden voor de pleziervaart heeft Spakenburg nog altijd de grootste bottervloot van Nederland. De botter is daarmee ‘ons echte goud’. Tijdens de Museumweek laat een modelbouwer in het museum zien hoe hij een scheepsmodel maakt. Op het buitenterrein is de steeg aangekleed met oude netten en worden er door een taander demonstraties gegeven. Tanen is het conserveren van zeilen en visnetten dat op de originele manier wordt gedemonstreerd. Tegenover het museum ligt de laatst nieuw gebouwde Bunschoter Botter BU 210. Het schip is die dag voor een ieder te bezoeken en de bemanning vertelt graag over het varen met en het onderhouden van zo’n schip.

BU 87

In het museum is de modelbotter BU 87 het ware pronkstuk. Het model is gebouwd door Steven Hopman (1936-2015) een telg uit een oud Spakenburgs vissersgeslacht. In zijn vrije tijd maakte deze timmerman tal van zeer gedetailleerde scheepsmodellen van de Zuiderzeevloot, die nu zijn verzameld in Museum Spakenburg.
De BU 87 was het schip van Stevens vader Jan en zijn oom Hendrik Hopman. Het schip werd in 1906 gebouwd als jachtbotter in Monnickendam. Dat was in die tijd heel speciaal. Zo was er bijvoorbeeld een toilet aan boord. In 1925 werd het schip verbouwd tot visbotter werd gekocht door de vader van Steven. Hij viste er mee tot 1962. Daarna werd het schip ingezet in de recreatievaart en is daarna roemloos ten onder gegaan. In de verzameling scheepsmodellen in het museum, zijn ook modellen van de zoon van Steven opgenomen die de hobby van zijn vader heeft ‘overgenomen’. Op deze dag vertelt hij graag over het bouwen van modellen.

Museum Spakenburg is op de zaterdag van de museumweek de hele dag geopend en er wordt een aantrekkelijke korting op de toegangsprijs gegeven. Uiteraard kunt u ook prettig vertoeven in het museumcafé.

 

 

Terug naar overzicht

Nieuws

10 jaar Korenmolen De Hoop
Geplaatst op 02-05-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor Korenmolen De Hoop in Bunschoten. Het is dit jaar immers precies 10 jaar geleden dat  de geheel nieuwgebouwde molen weer in bedrijf werd gesteld. In 2001 werd de stichting opgericht met het doel om de molen terug te brengen in het stadsbeeld. Zes...
Lees verder
Koningsdag BU 210 naar Amersafoort
Geplaatst op 25-04-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Botter BU 210 voor Koningsdag naar Amersfoort De Koningsdag in Amersfoort moet ook een regionale uitstraling hebben. Om die reden is de idee ontstaan om de Bunschoter Botter BU 210 een blikvanger te laten zijn. Een mooie gedachte, maar het is wat moeilijker dan het op het eerste gezicht...
Lees verder
Van Bot naar Pot
Geplaatst op 20-04-2019 - Nieuws uit Huizen
Nieuws uit Huizen (NH). Klik hier voor de...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen