Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Botterdag in museum Spakenburg

Publicatiedatum: 30-03-2017 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Botterdag in museum Spakenburg

 

‘Botterdag’ in Museum Spakenburg

De eerste week van april is landelijk de Museumweek. Museum Spakenburg doet daaraan mee door op zaterdag 8 april veel extra activiteiten te organiseren. ‘Ons echte goud’ is opnieuw het thema voor de Museumweek. Dat ‘echte goud’ is in cultuurhistorisch opzicht in Spakenburg vooral de botter. In de Museumhaven tegenover het museum, liggen diverse van deze stoere vissersschepen.

BU 210

De botter is een oud-Nederlands vissersvaartuig dat vooral gebruikt werd voor de visserij op de voormalige Zuiderzee. Spakenburg kende rond 1900 een vloot van meer dan tweehonderd botters. Hoewel de schepen tegenwoordig alleen ingezet worden voor de pleziervaart heeft Spakenburg nog altijd de grootste bottervloot van Nederland. De botter is daarmee ‘ons echte goud’. Tijdens de Museumweek laat een modelbouwer in het museum zien hoe hij een scheepsmodel maakt. Op het buitenterrein is de steeg aangekleed met oude netten en worden er door een taander demonstraties gegeven. Tanen is het conserveren van zeilen en visnetten dat op de originele manier wordt gedemonstreerd. Tegenover het museum ligt de laatst nieuw gebouwde Bunschoter Botter BU 210. Het schip is die dag voor een ieder te bezoeken en de bemanning vertelt graag over het varen met en het onderhouden van zo’n schip.

BU 87

In het museum is de modelbotter BU 87 het ware pronkstuk. Het model is gebouwd door Steven Hopman (1936-2015) een telg uit een oud Spakenburgs vissersgeslacht. In zijn vrije tijd maakte deze timmerman tal van zeer gedetailleerde scheepsmodellen van de Zuiderzeevloot, die nu zijn verzameld in Museum Spakenburg.
De BU 87 was het schip van Stevens vader Jan en zijn oom Hendrik Hopman. Het schip werd in 1906 gebouwd als jachtbotter in Monnickendam. Dat was in die tijd heel speciaal. Zo was er bijvoorbeeld een toilet aan boord. In 1925 werd het schip verbouwd tot visbotter werd gekocht door de vader van Steven. Hij viste er mee tot 1962. Daarna werd het schip ingezet in de recreatievaart en is daarna roemloos ten onder gegaan. In de verzameling scheepsmodellen in het museum, zijn ook modellen van de zoon van Steven opgenomen die de hobby van zijn vader heeft ‘overgenomen’. Op deze dag vertelt hij graag over het bouwen van modellen.

Museum Spakenburg is op de zaterdag van de museumweek de hele dag geopend en er wordt een aantrekkelijke korting op de toegangsprijs gegeven. Uiteraard kunt u ook prettig vertoeven in het museumcafé.

 

 

Terug naar overzicht

Nieuws

Rondje Cultuur 21 maart 2019
Geplaatst op 07-03-2019 - Nieuws uit Eemnes
‘Rondje Cultuur’ biedt op donderdag 21 maart weer een avondvullend programma met onderwerpen over kunst en muziek, maar ook lokale onderwerpen rond Eemnes.  Dit fantastische avondje uit wordt georganiseerd door een enthousiast team van vrijwilligers, in nauwe samenwerking met De...
Lees verder
Nieuws over museum Spakenburg
Geplaatst op 23-02-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Flink aantal bezoekers voor Museum Spakenburg Het jaar 2018 was een jaar waarin Museum Spakenburg een flink aantal bezoekers heeft mogen verwelkomen. In vergelijking met het jaar 2017 steeg het bezoekersaantal met bijna 15% tot 12.786. Gerekend over de afgelopen 10 jaar, bezochten een 120.000...
Lees verder
Rondje Cultuur Eemnes 2019
Geplaatst op 28-01-2019 - Nieuws uit Eemnes
Stemmen & improviseren, bij Rondje Cultuur Altijd al eens willen ervaren hoe toneelspelers kunnen improviseren; wilt u graag weten wat de stemming voor Provinciale Staten inhoudt; of komt u juist voor de muziek? Dit alles krijgt u op één avond gepresenteerd tijdens het Rondje...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen