Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg

Publicatiedatum: 09-09-2017 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg

Open Monumentendag Bunschoten: Boeren, burgers en buitenlui

Zaterdag is het ook in Bunschoten Open Monumentendag. Dit keer in combinatie met de jaarlijkse kunstroute. Het thema voor de Monumentendag 2017 is Boeren, burgers en buitenlui. Daarmee ligt de nadruk op mensen en hun onderlinge economische en culturele relatie. De combinatie met de kunstroute is daarmee direct gelegd. Daarnaast heeft een drietal open monumenten, de visafslag, de vishangen bij het museum en Korenmolen De Hoop een economische link met het thema.

Zaterdag staan zes monumenten in de gemeente Bunschoten in het bijzonder in de belangstelling. Zes monumenten waarvan er vier echt de status van rijksmonument hebben en de andere een status als gemeentelijk monument. In Bunschoten zijn dat de Nederlandse Hervormde Kerk, de Stadsweiden en Korenmolen De Hoop. In Spakenburg de visafslag, de Ouwe Sjoòl aan de Kerkstraat en de vishangen uit 1877 bij Museum Spakenburg.

De Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door het centrum voor Erfgoed & Cultuur en de Stichting Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

Het thema “Boeren, burgers en buitenlui” is een aansprekend thema voor een reis door de tijd. Een tijdreis die kan worden gemaakt langs de verschillende open monumenten in Bunschoten. Langs het jongste monument, Korenmolen de Hoop, maar ook langs de oudste gebouwen van Bunschoten en Spakenburg: de Sint Catharinakerk en de Ouwe Sjoòl. Verder staan de stadsweiden een eeuwenoud overblijfsel van de stad Bunschoten, in de schijnwerper. Ogenschijnlijk wat weilanden, maar in werkelijkheid een uniek restant van de oude stad Bunschoten.

Aandacht voor de vis is er ook. De visafslag en de vishangen bij het museum zijn beide als rijksmonument aangewezen. Ook deze zijn bijzondere monumenten doen mee aan de Open Monumentendag. De vishangen alleen als onderdeel van Museum Spakenburg, maar ter gelegenheid van Open Monumentendag is er een korting van 25% op de entree. Bovendien hebben museumkaarthouders gratis toegang. In beide monumenten is er kunst aanwezig zodat een bezoek mooi meegenomen kan worden tijdens de kunstroute.

Kortom, voldoende mogelijkheden om tijdens de kunstroute in de gemeente Bunschoten, ook even een bezoek te brengen aan enkele monumenten.

Meer informatie over de objecten is te vinden op www.openmonumentendag.nl/bunschoten.

Terug naar overzicht

Nieuws

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg
Geplaatst op 14-09-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag  in Bunschoten Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en...
Lees verder
Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen