Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg

Publicatiedatum: 09-09-2017 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg

Open Monumentendag Bunschoten: Boeren, burgers en buitenlui

Zaterdag is het ook in Bunschoten Open Monumentendag. Dit keer in combinatie met de jaarlijkse kunstroute. Het thema voor de Monumentendag 2017 is Boeren, burgers en buitenlui. Daarmee ligt de nadruk op mensen en hun onderlinge economische en culturele relatie. De combinatie met de kunstroute is daarmee direct gelegd. Daarnaast heeft een drietal open monumenten, de visafslag, de vishangen bij het museum en Korenmolen De Hoop een economische link met het thema.

Zaterdag staan zes monumenten in de gemeente Bunschoten in het bijzonder in de belangstelling. Zes monumenten waarvan er vier echt de status van rijksmonument hebben en de andere een status als gemeentelijk monument. In Bunschoten zijn dat de Nederlandse Hervormde Kerk, de Stadsweiden en Korenmolen De Hoop. In Spakenburg de visafslag, de Ouwe Sjoòl aan de Kerkstraat en de vishangen uit 1877 bij Museum Spakenburg.

De Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door het centrum voor Erfgoed & Cultuur en de Stichting Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

Het thema “Boeren, burgers en buitenlui” is een aansprekend thema voor een reis door de tijd. Een tijdreis die kan worden gemaakt langs de verschillende open monumenten in Bunschoten. Langs het jongste monument, Korenmolen de Hoop, maar ook langs de oudste gebouwen van Bunschoten en Spakenburg: de Sint Catharinakerk en de Ouwe Sjoòl. Verder staan de stadsweiden een eeuwenoud overblijfsel van de stad Bunschoten, in de schijnwerper. Ogenschijnlijk wat weilanden, maar in werkelijkheid een uniek restant van de oude stad Bunschoten.

Aandacht voor de vis is er ook. De visafslag en de vishangen bij het museum zijn beide als rijksmonument aangewezen. Ook deze zijn bijzondere monumenten doen mee aan de Open Monumentendag. De vishangen alleen als onderdeel van Museum Spakenburg, maar ter gelegenheid van Open Monumentendag is er een korting van 25% op de entree. Bovendien hebben museumkaarthouders gratis toegang. In beide monumenten is er kunst aanwezig zodat een bezoek mooi meegenomen kan worden tijdens de kunstroute.

Kortom, voldoende mogelijkheden om tijdens de kunstroute in de gemeente Bunschoten, ook even een bezoek te brengen aan enkele monumenten.

Meer informatie over de objecten is te vinden op www.openmonumentendag.nl/bunschoten.

Terug naar overzicht

Nieuws

10 jaar Korenmolen De Hoop
Geplaatst op 02-05-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor Korenmolen De Hoop in Bunschoten. Het is dit jaar immers precies 10 jaar geleden dat  de geheel nieuwgebouwde molen weer in bedrijf werd gesteld. In 2001 werd de stichting opgericht met het doel om de molen terug te brengen in het stadsbeeld. Zes...
Lees verder
Koningsdag BU 210 naar Amersafoort
Geplaatst op 25-04-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Botter BU 210 voor Koningsdag naar Amersfoort De Koningsdag in Amersfoort moet ook een regionale uitstraling hebben. Om die reden is de idee ontstaan om de Bunschoter Botter BU 210 een blikvanger te laten zijn. Een mooie gedachte, maar het is wat moeilijker dan het op het eerste gezicht...
Lees verder
Van Bot naar Pot
Geplaatst op 20-04-2019 - Nieuws uit Huizen
Nieuws uit Huizen (NH). Klik hier voor de...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen