Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Inbakeren

Publicatiedatum: 11-08-2018 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Inbakeren

‘In de pak’
Demonstratie inbakeren in Museum Spakenburg

Inbakeren is een oude techniek waarbij pasgeboren baby’s strak in doeken worden gewikkeld. De gedachte hierachter is dat de baby rustig wordt en ook de ledematen mooi recht groeien. Tot de Tweede Wereldoorlog was het in Bunschoten-Spakenburg de gewoonte om baby’s ‘in de pak’ te doen en had men hiervoor ook aparte kleding. Wimpje Blokhuis en Hendrikje Kuis (bieden nog in klederdracht) demonstreren op woensdag 15 augustus hoe een baby kan worden ingebakerd.

Jong gekleed, oud gedaan
De inbakerdemonstratie wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Jong gekleed, oud gedaan’, die tot 7 september te zien is het museum. Deze tentoonstelling gaat over de klederdracht in het Zuiderzeegebied. Aan iemand zijn outfit was heel wat af te lezen. Kleding gaf bijvoorbeeld informatie over de leeftijd, huwelijkse staat en woonplaats van de drager. In de tentoonstelling ontdek je in een tocht langs de Zuiderzee de verschillende kledingvormen, gebruiken en rituelen van mensen die er leefden.

Levende klederdracht
In de meeste plaatsen langs de voormalige Zuiderzee is klederdracht is historie geworden en gaan mensen alleen nog in de dracht tijdens toeristische evenementen of wordt de kleding getoond in musea. In Bunschoten-Spakenburg is nog altijd sprake van een ‘levende dracht’; er zijn nog ruim honderd vrouwen die dagelijks klederdracht dragen. Kleding was een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in het Zuiderzeegebied. Iedere regio kende voor verschillende levensfases haar eigen klederdrachten, gebruiken en rituelen. In de ene plaats werden baby’s stevig ingebakerd, in de andere knipte men het haar af van meisjes als zij de huwbare leeftijd bereikten of droegen vrouwen een zwarte huik tijdens de rouw. In de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan gaat de bezoeker op reis, o.a. van Huizen naar Dokkum, via Spakenburg naar Wieringen.

Vijf musea, uit het Zuiderzee netwerk, werkten samen om de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan neer te zetten. Met als doel de geschiedenis en cultuur van het Zuiderzeegebied zo goed mogelijk over te brengen. De tentoonstelling reist van november 2017 tot en met juli 2019 langs zes musea uit het netwerk. Kijk op Zuiderzeecollectie.nl waar en wanneer je Jong gekleed, oud gedaan kunt bezoeken of kom op woensdag 15 augustus naar de demonstratie inbakeren in Museum Spakenburg.

 

Terug naar overzicht

Nieuws

10 jaar Korenmolen De Hoop
Geplaatst op 02-05-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor Korenmolen De Hoop in Bunschoten. Het is dit jaar immers precies 10 jaar geleden dat  de geheel nieuwgebouwde molen weer in bedrijf werd gesteld. In 2001 werd de stichting opgericht met het doel om de molen terug te brengen in het stadsbeeld. Zes...
Lees verder
Koningsdag BU 210 naar Amersafoort
Geplaatst op 25-04-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Botter BU 210 voor Koningsdag naar Amersfoort De Koningsdag in Amersfoort moet ook een regionale uitstraling hebben. Om die reden is de idee ontstaan om de Bunschoter Botter BU 210 een blikvanger te laten zijn. Een mooie gedachte, maar het is wat moeilijker dan het op het eerste gezicht...
Lees verder
Van Bot naar Pot
Geplaatst op 20-04-2019 - Nieuws uit Huizen
Nieuws uit Huizen (NH). Klik hier voor de...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen