Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Sits en meer tijdens het Museumweekend

Publicatiedatum: 09-04-2019 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Sits en meer tijdens het Museumweekend

Sits en meer tijdens het Museumweekend

Museum Spakenburg heeft recent een prachtige sits kunnen aankopen. Het is een rand van een palempore. Soortgelijke antieke randen zijn in Bunschoten-Spakenburg nog altijd in trek om de mooiste kraplappen van te maken. Tijdens het Nationale Museumweekend, op zaterdag 13 april is deze nieuwe aanwinst te bewonderen en natuurlijk zijn er ook diverse activiteiten.

Sits is een oorspronkelijk handgeschilderde, geglansde katoen uit India. Vanaf de 17de-eeuw importeerde de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) deze glanzende met bloemmotieven gedecoreerde katoen . De stof was niet alleen populair door haar vrolijke kleuren en fraaie dessins, maar ook vanwege de uitstekende wasbaarheid. De kleuren werden aangebracht in een soort batik en beitstechniek. Bij introductie van sits in Europa was deze techniek hier nog volledig onbekend.

Aanvankelijk werd sits vooral toegepast in het interieur. Zo werden bedgordijnen, wandbespanningen en spreien van sits gemaakt. Ook gebruikten rijke families sits voor informele kleding. Vanaf de 18de-eeuw werd sits voor iedereen bereikbaar en ging men in Europa ook sitsen namaken.

Toen sits uit de mode raakte bleef het in sommige streekdrachten zeer geliefd. Vandaag de dag wordt het nog steeds toegepast in kraplappen van Bunschoten-Spakenburg.

Het randmotief dat Museum Spakenburg heeft verworven is een groot stuk sits van 255 cm lang en 47 cm breed. Het is afkomstig van een palempore. Een palempore is een grote katoenen lap met in het midden meestal  een bloeiende levensboom. Dit was in Europa een geliefde voorstelling.
Het randmotief wat vanaf nu in het museum te zien is bestaat uit exotische bloemen en vogels. Het museum is zeer blij met deze aanwinst. De kleuren zijn sprekend en de kwaliteit zeer goed. Het is een prachtig stuk textiel waarmee geïllustreerd kan worden wat de oorsprong is van de motieven op de kraplappen  die in het dorp nog steeds worden gedragen, gekoesterd én bewonderd.

Tijdens het Museumweekend, op zaterdag 13 april verleent het museum korting op de toegangsprijs. Bovendien wordt er ieder heel uur een gratis rondleiding aangeboden. Voor kinderen is er een speurtocht.

Vindt u het leuk om samen met anderen het museum te bezoeken, maar heeft u niemand om samen mee naar het museum te gaan? Speciaal voor Museumkaarhouders biedt het museum dit jaar een exclusieve MuseumMatch activiteit. Ontdek de Spakenburgse gastvrijheid in ons museum. Voor deze hebben Museumkaarthouders een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Aanmelden is verplicht.   

Kortom, er is genoeg te beleven op 13 april. Schikt die dag u niet? Vanaf 1 april is ons zomerrooster ingegaan en bent u zes dagen per week van harte welkom in het museum en/of gezellige museumcafé.

Meer informatie?

Op www.museumspakenburg.nl vindt u meer informatie vinden over het museum.

 

 

 

 

Terug naar overzicht

Nieuws

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg
Geplaatst op 14-09-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag  in Bunschoten Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en...
Lees verder
Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen