Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

VT wonen museum Spakenburg

Publicatiedatum: 13-06-2019 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
VT wonen museum Spakenburg

VT wonen
Meubels en interieur in Bunschoten-Spakenburg

Bij het erfgoed van de gemeente Bunschoten denken we vaak als eerste aan monumenten, botters en klederdracht. Maar er is zoveel meer. Vanaf 21 juni tot medio oktober 2019 is in Museum Spakenburg een tentoonstelling te zien over  meubels die specifiek in Bunschoten-Spakenburg zijn gebruikt. Maak (opnieuw) kennis met de meubels uit het verleden, in de expositie Wonen in Verleden Tijd: VT wonen.

Tot ongeveer 1960 kende Bunschoten-Spakenburg een eigen wooncultuur. De wanden van de huizen waren versierd met tegelwerk en eenvoudige, beschilderde meubels sierden het vertrek.
Wat op het eerste gezicht een idyllisch plaatje lijkt was verre van rooskleurig. Het loog er niet om wat een intern rapport van de provincie Utrecht vlak na de Tweede Wereldoorlog boven tafel bracht. Veel huizen waren oud, vochtig en veel te klein.

De massale sloop van oude huizen en komst van nieuwbouw vanaf de jaren zestig bracht een enorme verbetering, maar betekende ook het einde van de voor Bunschoten-Spakenburg kenmerkende woonstijl. Sneller dan de teloorgang van de klederdracht verruilden de inwoners kattenbanktafels en suikerpotstoelen voor comfortabele eethoeken en zitmeubels.

De kennis van ambachtelijke technieken op het gebied van houtbewerking en het beschilderen van meubels verdween hiermee ook uit het dagelijks leven.

Oude meubels uit de gemeente zijn nu bijna alleen nog te vinden in museumcollecties. In deze tentoonstelling worden ze voor het voetlicht gebracht en herleven oude tijden.  

Meer informatie?

Op www.museumspakenburg.nl vindt u meer informatie vinden over het museum.

Terug naar overzicht

Nieuws

Eemconcert bij de Kleine Melm
Geplaatst op 16-06-2019 - Nieuws uit Soest
Eemconcert 17 Augustus 2019 Op 17 augustus begint om 20:00 uur aan de rivier de Eem, Eemweg 4 (botenverhuur Stan en Bas Uyland en Fam. Haverkamp) een uniek concert dat dit jaar een festival karakter zal hebben met een grote diversiteit aan muziek. Het belooft een avond vol verrassingen te...
Lees verder
VT wonen museum Spakenburg
Geplaatst op 13-06-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
VT wonen Meubels en interieur in Bunschoten-Spakenburg Bij het erfgoed van de gemeente Bunschoten denken we vaak als eerste aan monumenten, botters en klederdracht. Maar er is zoveel meer. Vanaf 21 juni tot medio oktober 2019 is in Museum Spakenburg een tentoonstelling te zien over ...
Lees verder
10 jaar Korenmolen De Hoop
Geplaatst op 02-05-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor Korenmolen De Hoop in Bunschoten. Het is dit jaar immers precies 10 jaar geleden dat  de geheel nieuwgebouwde molen weer in bedrijf werd gesteld. In 2001 werd de stichting opgericht met het doel om de molen terug te brengen in het stadsbeeld. Zes...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen