Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

VT wonen museum Spakenburg

Publicatiedatum: 13-06-2019 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
VT wonen museum Spakenburg

VT wonen
Meubels en interieur in Bunschoten-Spakenburg

Bij het erfgoed van de gemeente Bunschoten denken we vaak als eerste aan monumenten, botters en klederdracht. Maar er is zoveel meer. Vanaf 21 juni tot medio oktober 2019 is in Museum Spakenburg een tentoonstelling te zien over  meubels die specifiek in Bunschoten-Spakenburg zijn gebruikt. Maak (opnieuw) kennis met de meubels uit het verleden, in de expositie Wonen in Verleden Tijd: VT wonen.

Tot ongeveer 1960 kende Bunschoten-Spakenburg een eigen wooncultuur. De wanden van de huizen waren versierd met tegelwerk en eenvoudige, beschilderde meubels sierden het vertrek.
Wat op het eerste gezicht een idyllisch plaatje lijkt was verre van rooskleurig. Het loog er niet om wat een intern rapport van de provincie Utrecht vlak na de Tweede Wereldoorlog boven tafel bracht. Veel huizen waren oud, vochtig en veel te klein.

De massale sloop van oude huizen en komst van nieuwbouw vanaf de jaren zestig bracht een enorme verbetering, maar betekende ook het einde van de voor Bunschoten-Spakenburg kenmerkende woonstijl. Sneller dan de teloorgang van de klederdracht verruilden de inwoners kattenbanktafels en suikerpotstoelen voor comfortabele eethoeken en zitmeubels.

De kennis van ambachtelijke technieken op het gebied van houtbewerking en het beschilderen van meubels verdween hiermee ook uit het dagelijks leven.

Oude meubels uit de gemeente zijn nu bijna alleen nog te vinden in museumcollecties. In deze tentoonstelling worden ze voor het voetlicht gebracht en herleven oude tijden.  

Meer informatie?

Op www.museumspakenburg.nl vindt u meer informatie vinden over het museum.

Terug naar overzicht

Nieuws

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg
Geplaatst op 14-09-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag  in Bunschoten Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en...
Lees verder
Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen