Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg

Publicatiedatum: 14-09-2019 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg

Open Monumentendag  in Bunschoten

Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en taanketel, de Ouwe Sjoòl en de Noorderkerk. En daarnaast ook monumenten die bijna altijd open zijn: de stadsweiden en de begraafplaats Memento Mori met het baarhuisje. Leuk om te combineren met een deel van de kunstroute die op dezelfde dag wordt gehouden.

De Open Monumentendag wordt georganiseerd door het Centrum voor Erfgoed & Cultuur in samenwerking met de landelijke Stichting Open Monumentendag. De bedoeling is om met dit evenement de aandacht voor monumenten en erfgoed te vergroten. Vorig jaar is in verband hiermee het boekje Erfgoed van de gemeente Bunschoten uitgebracht. Daarin wordt aandacht geschonken aan alle rijksmonumenten in de gemeente Bunschoten aangevuld met gemeentelijke monumenten van stichtingen die samenwerken in het centrum. Deze uitgave is in het museum en in Korenmolen de Hoop verkrijgbaar voor het kleine bedrag van € 4,95.

Extra’s

Bij elkaar een mooie combinatie van verschillende monumenten. Erfgoed dat voor het grootste deel haar oorspronkelijke functie heeft behouden. De twee kerken zijn immers nog altijd als zodanig in gebruik. In de Nederlandse Hervormde Kerk wordt zaterdag het orgel regelmatig bespeeld. Ook is er in de middag vanaf ongeveer half vier een optreden van het Vesperkoor.

Als er een beetje wind is, draaien de wieken van Korenmolen de hele dag. Dit jongste monument bestaat dit jaar precies 10 jaar en om die reden wordt een korting van 10% gegeven op de producten in de molenwinkel! In de molen is ook informatie over de stadsweiden en het historische deel van de begraafplaats Memento Mori verkrijgbaar. Vanaf de stelling van de molen is er ook een mooi uitzicht op deze monumenten. 

Museum Spakenburg is niet gratis toegankelijk, maar er is wel een korting op de entree. Daarvoor kan niet alleen het museum worden bezocht, maar ook de oude, mooi gerestaureerde visrokerij, de taanketel en de als gemeentelijk monument aangewezen hooiberg. Houders van een museumkaart he hebben overigens (altijd) gratis toegang. Het Museumcafé is de plaats waar Jan Jacob de Graaf deze dag ook zijn schilderijen laat zien als onderdeel van de kunstroute. Hij schildert op hout en maakt schilderijen over veel verschillende onderwerpen.

De Noorderkerk open ook haar deuren en doet daarmee voor het eest officieel mee aan de Open Monumentendag. Het kerkgebouw stamt oorspronkelijk uit 1878 en is de opvolger van het kerkgebouw dat tegenwoordig als De Ouwe Sjoòl bekend staat. Mooi om deze oude kerkgebouwen eens in alle rust te bekijken.

Kortom, voldoende mogelijkheden om zaterdag een bezoek te brengen aan een of meer monumenten.

Meer informatie over de objecten is te vinden op www.openmonumentendag.nl/comite/bunschoten.

Klik hier voor de poster

Terug naar overzicht

Nieuws

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg
Geplaatst op 14-09-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag  in Bunschoten Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en...
Lees verder
Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen