Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Foto wedstrijd 'Water, Dijk & Land

Publicatiedatum: 11-07-2015 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Foto wedstrijd 'Water, Dijk & Land

In januari 2016 is het precies honderd jaar geleden dat Nederland werd getroffen door een grote watersnoodramp. De watersnood voltrok zich vooral rond de Zuiderzee. Ook Bunschoten-Spakenburg werd getroffen.
In verband hiermee organiseert Museum Spakenburg onder de titel ‘Water, Dijk & Land’ een fotowedstrijd om aandacht te schenken aan deze ramp en de nooit aflatende strijd tegen het water.

De januarimaand in 1916 was erg stormachtig, waardoor veel water uit de Noordzee richting de Wadden werd gestuwd. Vervolgens stroomde het de Zuiderzee in. Een ongunstige wind stuwde het nog verder omhoog, waardoor in de nacht van 13 op 14 januari de dijken op vele plaatsen doorbraken. De vloed was meer dan drie meter boven NAP. Eemnes, Baarn, Hoogland en ook Amersfoort kwamen voor een deel onder water te staan. Bunschoten-Spakenburg was helemaal overstroomd.

Honderden koeien en varkens kwamen om, samen met duizenden kippen. De schade was enorm. Deze stormvloed, die ook in Noord-Holland veel schade veroorzaakte, gaf de doorslag voor aanleg van de Afsluitdijk, de Noordoostpolder en de Flevopolders in de voormalige Zuiderzee. In 1918 werd de Zuiderzeewet aangenomen, die voorzag in de afsluiting van deze binnenzee. In 1932 werd de Afsluitdijk voltooid en was het gevaar van een overstroming door opstuwend zeewater bezworen.

In Bunschoten-Spakenburg brak een nieuw tijdperk aan met ingrijpende veranderingen zoals de teloorgang van de visserij. Ook al is het grote gevaar geweken, tot op de dag van vandaag blijft de strijd tegen het water actueel en moeten dijken ons beschermen tegen dit gevaar. De werkzaamheden die op dit moment plaatsvinden aan de dijken langs de randmeren en de rivier de Eem, getuigen daarvan.

Wilt u meedoen aan de wedstrijd ‘Water, Dijk & Land’? Maak dan een digitale foto rond dit thema en stuur uw foto voor 1 november a.s. naar info@museumspakenburg.nl. Voorwaarde is dat de foto is gemaakt in (de buurt van) de gemeente Bunschoten.
Vermeld bij uw inzending uw naam, telefoonnummer en e-mailadres en de plaats en datum waarop de foto is gemaakt. De mooiste inzendingen worden tentoongesteld in het museum. Uiteraard zijn er ook mooie prijzen te winnen.

Meer informatie?

Op www.museumspakenburg.nl vindt u meer informatie vinden over het museum.

 

 

Terug naar overzicht

Nieuws

10 jaar Korenmolen De Hoop
Geplaatst op 02-05-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor Korenmolen De Hoop in Bunschoten. Het is dit jaar immers precies 10 jaar geleden dat  de geheel nieuwgebouwde molen weer in bedrijf werd gesteld. In 2001 werd de stichting opgericht met het doel om de molen terug te brengen in het stadsbeeld. Zes...
Lees verder
Koningsdag BU 210 naar Amersafoort
Geplaatst op 25-04-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Botter BU 210 voor Koningsdag naar Amersfoort De Koningsdag in Amersfoort moet ook een regionale uitstraling hebben. Om die reden is de idee ontstaan om de Bunschoter Botter BU 210 een blikvanger te laten zijn. Een mooie gedachte, maar het is wat moeilijker dan het op het eerste gezicht...
Lees verder
Van Bot naar Pot
Geplaatst op 20-04-2019 - Nieuws uit Huizen
Nieuws uit Huizen (NH). Klik hier voor de...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen