Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Foto wedstrijd 'Water, Dijk & Land

Publicatiedatum: 11-07-2015 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Foto wedstrijd 'Water, Dijk & Land

In januari 2016 is het precies honderd jaar geleden dat Nederland werd getroffen door een grote watersnoodramp. De watersnood voltrok zich vooral rond de Zuiderzee. Ook Bunschoten-Spakenburg werd getroffen.
In verband hiermee organiseert Museum Spakenburg onder de titel ‘Water, Dijk & Land’ een fotowedstrijd om aandacht te schenken aan deze ramp en de nooit aflatende strijd tegen het water.

De januarimaand in 1916 was erg stormachtig, waardoor veel water uit de Noordzee richting de Wadden werd gestuwd. Vervolgens stroomde het de Zuiderzee in. Een ongunstige wind stuwde het nog verder omhoog, waardoor in de nacht van 13 op 14 januari de dijken op vele plaatsen doorbraken. De vloed was meer dan drie meter boven NAP. Eemnes, Baarn, Hoogland en ook Amersfoort kwamen voor een deel onder water te staan. Bunschoten-Spakenburg was helemaal overstroomd.

Honderden koeien en varkens kwamen om, samen met duizenden kippen. De schade was enorm. Deze stormvloed, die ook in Noord-Holland veel schade veroorzaakte, gaf de doorslag voor aanleg van de Afsluitdijk, de Noordoostpolder en de Flevopolders in de voormalige Zuiderzee. In 1918 werd de Zuiderzeewet aangenomen, die voorzag in de afsluiting van deze binnenzee. In 1932 werd de Afsluitdijk voltooid en was het gevaar van een overstroming door opstuwend zeewater bezworen.

In Bunschoten-Spakenburg brak een nieuw tijdperk aan met ingrijpende veranderingen zoals de teloorgang van de visserij. Ook al is het grote gevaar geweken, tot op de dag van vandaag blijft de strijd tegen het water actueel en moeten dijken ons beschermen tegen dit gevaar. De werkzaamheden die op dit moment plaatsvinden aan de dijken langs de randmeren en de rivier de Eem, getuigen daarvan.

Wilt u meedoen aan de wedstrijd ‘Water, Dijk & Land’? Maak dan een digitale foto rond dit thema en stuur uw foto voor 1 november a.s. naar info@museumspakenburg.nl. Voorwaarde is dat de foto is gemaakt in (de buurt van) de gemeente Bunschoten.
Vermeld bij uw inzending uw naam, telefoonnummer en e-mailadres en de plaats en datum waarop de foto is gemaakt. De mooiste inzendingen worden tentoongesteld in het museum. Uiteraard zijn er ook mooie prijzen te winnen.

Meer informatie?

Op www.museumspakenburg.nl vindt u meer informatie vinden over het museum.

 

 

Terug naar overzicht

Nieuws

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg
Geplaatst op 14-09-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag  in Bunschoten Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en...
Lees verder
Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen