Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Miljoen omwentelingen voor korenmolen De Hoop

Publicatiedatum: 01-08-2015 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Miljoen omwentelingen voor korenmolen De Hoop

Korenmolen de Hoop in Bunschoten bereikte halverwege de maand juli een nieuwe mijlpaal. Het wiekenkruis overschreed het aantal omwentelingen van 1.000.000! Een flink aantal dat sinds de herbouw van de molen in 2009, is bereikt. Vooral de laatste jaren hebben de molenaars de smaak te pakken en draait de molen twee keer per week en maakt tienduizenden omwentelingen per jaar.

Dat is ook nodig omdat er op de molen graan wordt gemalen voor plaatselijke bakkers en diverse afnemers in de regio. Ook voor het eigen winkeltje, waarin vele soorten graan en cakemixen voorradig zijn, wordt wekelijks gemalen. Steeds meer mensen ontdekken de eerlijke en smaakvolle producten die met de ingrediënten uit de molen gebakken kunnen worden.

Molenaar Jan Vermeulen is zichtbaar tevreden met het bereikte resultaat. Hij is vanaf het begin de molenaar en heeft in de jaren daarna een leuk team met in totaal vier gediplomeerde molenaars en enkele vrijwilligers opgebouwd. Als het aan hem ligt, is het eerste miljoen het begin van een lange reeks. Welgemoed zijn ze met elkaar op weg naar het volgende miljoen.

De molen is ook een aantrekkelijke toeristische trekpleister. Op de dagen dat de molen is geopend, op woensdag en zaterdag, vertellen de molenaars graag over de werking van de molen en laten ze zien hoe graan wordt gemalen en verpakt. Prachtig om te zien hoe vernuftig zo’n molen eigenlijk in elkaar steekt en dat echt overal aan is gedacht om de molen zo optimaal mogelijk te laten werken. Vanaf de stelling is er bovendien een prachtig uitzicht over de historische stadsweiden waarin de contouren van de middeleeuwse stadsuitbreiding zijn te ontdekken.

Met het eerste miljoen omwentelingen heeft de molen bewezen dat zij een niet meer weg te denken plaats heeft gekregen in het beeld van de historische stad Bunschoten. De wentelende wieken brengen de historische stad tot leven en bewijzen elke keer weer dat een oud ambacht weer tot leven is gewekt.

Terug naar overzicht

Nieuws

Rondje Cultuur 21 maart 2019
Geplaatst op 07-03-2019 - Nieuws uit Eemnes
‘Rondje Cultuur’ biedt op donderdag 21 maart weer een avondvullend programma met onderwerpen over kunst en muziek, maar ook lokale onderwerpen rond Eemnes.  Dit fantastische avondje uit wordt georganiseerd door een enthousiast team van vrijwilligers, in nauwe samenwerking met De...
Lees verder
Nieuws over museum Spakenburg
Geplaatst op 23-02-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Flink aantal bezoekers voor Museum Spakenburg Het jaar 2018 was een jaar waarin Museum Spakenburg een flink aantal bezoekers heeft mogen verwelkomen. In vergelijking met het jaar 2017 steeg het bezoekersaantal met bijna 15% tot 12.786. Gerekend over de afgelopen 10 jaar, bezochten een 120.000...
Lees verder
Rondje Cultuur Eemnes 2019
Geplaatst op 28-01-2019 - Nieuws uit Eemnes
Stemmen & improviseren, bij Rondje Cultuur Altijd al eens willen ervaren hoe toneelspelers kunnen improviseren; wilt u graag weten wat de stemming voor Provinciale Staten inhoudt; of komt u juist voor de muziek? Dit alles krijgt u op één avond gepresenteerd tijdens het Rondje...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen