Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Miljoen omwentelingen voor korenmolen De Hoop

Publicatiedatum: 01-08-2015 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Miljoen omwentelingen voor korenmolen De Hoop

Korenmolen de Hoop in Bunschoten bereikte halverwege de maand juli een nieuwe mijlpaal. Het wiekenkruis overschreed het aantal omwentelingen van 1.000.000! Een flink aantal dat sinds de herbouw van de molen in 2009, is bereikt. Vooral de laatste jaren hebben de molenaars de smaak te pakken en draait de molen twee keer per week en maakt tienduizenden omwentelingen per jaar.

Dat is ook nodig omdat er op de molen graan wordt gemalen voor plaatselijke bakkers en diverse afnemers in de regio. Ook voor het eigen winkeltje, waarin vele soorten graan en cakemixen voorradig zijn, wordt wekelijks gemalen. Steeds meer mensen ontdekken de eerlijke en smaakvolle producten die met de ingrediënten uit de molen gebakken kunnen worden.

Molenaar Jan Vermeulen is zichtbaar tevreden met het bereikte resultaat. Hij is vanaf het begin de molenaar en heeft in de jaren daarna een leuk team met in totaal vier gediplomeerde molenaars en enkele vrijwilligers opgebouwd. Als het aan hem ligt, is het eerste miljoen het begin van een lange reeks. Welgemoed zijn ze met elkaar op weg naar het volgende miljoen.

De molen is ook een aantrekkelijke toeristische trekpleister. Op de dagen dat de molen is geopend, op woensdag en zaterdag, vertellen de molenaars graag over de werking van de molen en laten ze zien hoe graan wordt gemalen en verpakt. Prachtig om te zien hoe vernuftig zo’n molen eigenlijk in elkaar steekt en dat echt overal aan is gedacht om de molen zo optimaal mogelijk te laten werken. Vanaf de stelling is er bovendien een prachtig uitzicht over de historische stadsweiden waarin de contouren van de middeleeuwse stadsuitbreiding zijn te ontdekken.

Met het eerste miljoen omwentelingen heeft de molen bewezen dat zij een niet meer weg te denken plaats heeft gekregen in het beeld van de historische stad Bunschoten. De wentelende wieken brengen de historische stad tot leven en bewijzen elke keer weer dat een oud ambacht weer tot leven is gewekt.

Terug naar overzicht

Nieuws

Rondje Cultuur Eemnes
Geplaatst op 17-01-2019 - Nieuws uit Eemnes
RONDJE CULTUUR WEER VAN START IN 2019 Wanneer: Op donderdag 17 januari 2019. Start om 20.00 uur / inloop vanaf 19.30 uur. Waar: In Sport- & Ontmoetingscentrum De Hilt in Eemnes Als eerste gast in het nieuwe jaar zal kunstenares Barbara Houwers uit Blaricum een presentatie geven over de...
Lees verder
Nieuwe bijzondere exposities in Museum Soest
Geplaatst op 05-01-2019 - Nieuws uit Soest
Vanaf 12 januari 2019 presenteert Museum Soest een bijzondere dubbeltentoonstelling. Dit betreft een overzicht van het levensomvattende oeuvre van HERRY BEHRENS, illustrator/visualiser en MARIJKE BEHRENS (1939-2016) naaldkunstenares. Uniek aan deze overzichttentoonstelling is de...
Lees verder
Kerstconcert Sint Jans Schola in Sint Jans Basiliek,
Geplaatst op 26-12-2018 - Nieuws uit Eemnes
Kerstconcert Sint Jans Schola in Sint Jans Basiliek, 2e kerstdag woensdag 26 december 2018 aanvang 14.00 uur LAREN, Brink 31. We verheugen ons erop dat wij u ook dit jaar weer kunnen en mogen uitnodigen voor het Kerstconcert van de Sint Jans Schola Laren. Het behoeft geen betoog: elk jaar...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen