Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Miljoen omwentelingen voor korenmolen De Hoop

Publicatiedatum: 01-08-2015 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Miljoen omwentelingen voor korenmolen De Hoop

Korenmolen de Hoop in Bunschoten bereikte halverwege de maand juli een nieuwe mijlpaal. Het wiekenkruis overschreed het aantal omwentelingen van 1.000.000! Een flink aantal dat sinds de herbouw van de molen in 2009, is bereikt. Vooral de laatste jaren hebben de molenaars de smaak te pakken en draait de molen twee keer per week en maakt tienduizenden omwentelingen per jaar.

Dat is ook nodig omdat er op de molen graan wordt gemalen voor plaatselijke bakkers en diverse afnemers in de regio. Ook voor het eigen winkeltje, waarin vele soorten graan en cakemixen voorradig zijn, wordt wekelijks gemalen. Steeds meer mensen ontdekken de eerlijke en smaakvolle producten die met de ingrediënten uit de molen gebakken kunnen worden.

Molenaar Jan Vermeulen is zichtbaar tevreden met het bereikte resultaat. Hij is vanaf het begin de molenaar en heeft in de jaren daarna een leuk team met in totaal vier gediplomeerde molenaars en enkele vrijwilligers opgebouwd. Als het aan hem ligt, is het eerste miljoen het begin van een lange reeks. Welgemoed zijn ze met elkaar op weg naar het volgende miljoen.

De molen is ook een aantrekkelijke toeristische trekpleister. Op de dagen dat de molen is geopend, op woensdag en zaterdag, vertellen de molenaars graag over de werking van de molen en laten ze zien hoe graan wordt gemalen en verpakt. Prachtig om te zien hoe vernuftig zo’n molen eigenlijk in elkaar steekt en dat echt overal aan is gedacht om de molen zo optimaal mogelijk te laten werken. Vanaf de stelling is er bovendien een prachtig uitzicht over de historische stadsweiden waarin de contouren van de middeleeuwse stadsuitbreiding zijn te ontdekken.

Met het eerste miljoen omwentelingen heeft de molen bewezen dat zij een niet meer weg te denken plaats heeft gekregen in het beeld van de historische stad Bunschoten. De wentelende wieken brengen de historische stad tot leven en bewijzen elke keer weer dat een oud ambacht weer tot leven is gewekt.

Terug naar overzicht

Nieuws

10 jaar Korenmolen De Hoop
Geplaatst op 02-05-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor Korenmolen De Hoop in Bunschoten. Het is dit jaar immers precies 10 jaar geleden dat  de geheel nieuwgebouwde molen weer in bedrijf werd gesteld. In 2001 werd de stichting opgericht met het doel om de molen terug te brengen in het stadsbeeld. Zes...
Lees verder
Koningsdag BU 210 naar Amersafoort
Geplaatst op 25-04-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Botter BU 210 voor Koningsdag naar Amersfoort De Koningsdag in Amersfoort moet ook een regionale uitstraling hebben. Om die reden is de idee ontstaan om de Bunschoter Botter BU 210 een blikvanger te laten zijn. Een mooie gedachte, maar het is wat moeilijker dan het op het eerste gezicht...
Lees verder
Van Bot naar Pot
Geplaatst op 20-04-2019 - Nieuws uit Huizen
Nieuws uit Huizen (NH). Klik hier voor de...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen