Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Miljoen omwentelingen voor korenmolen De Hoop

Publicatiedatum: 01-08-2015 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Miljoen omwentelingen voor korenmolen De Hoop

Korenmolen de Hoop in Bunschoten bereikte halverwege de maand juli een nieuwe mijlpaal. Het wiekenkruis overschreed het aantal omwentelingen van 1.000.000! Een flink aantal dat sinds de herbouw van de molen in 2009, is bereikt. Vooral de laatste jaren hebben de molenaars de smaak te pakken en draait de molen twee keer per week en maakt tienduizenden omwentelingen per jaar.

Dat is ook nodig omdat er op de molen graan wordt gemalen voor plaatselijke bakkers en diverse afnemers in de regio. Ook voor het eigen winkeltje, waarin vele soorten graan en cakemixen voorradig zijn, wordt wekelijks gemalen. Steeds meer mensen ontdekken de eerlijke en smaakvolle producten die met de ingrediënten uit de molen gebakken kunnen worden.

Molenaar Jan Vermeulen is zichtbaar tevreden met het bereikte resultaat. Hij is vanaf het begin de molenaar en heeft in de jaren daarna een leuk team met in totaal vier gediplomeerde molenaars en enkele vrijwilligers opgebouwd. Als het aan hem ligt, is het eerste miljoen het begin van een lange reeks. Welgemoed zijn ze met elkaar op weg naar het volgende miljoen.

De molen is ook een aantrekkelijke toeristische trekpleister. Op de dagen dat de molen is geopend, op woensdag en zaterdag, vertellen de molenaars graag over de werking van de molen en laten ze zien hoe graan wordt gemalen en verpakt. Prachtig om te zien hoe vernuftig zo’n molen eigenlijk in elkaar steekt en dat echt overal aan is gedacht om de molen zo optimaal mogelijk te laten werken. Vanaf de stelling is er bovendien een prachtig uitzicht over de historische stadsweiden waarin de contouren van de middeleeuwse stadsuitbreiding zijn te ontdekken.

Met het eerste miljoen omwentelingen heeft de molen bewezen dat zij een niet meer weg te denken plaats heeft gekregen in het beeld van de historische stad Bunschoten. De wentelende wieken brengen de historische stad tot leven en bewijzen elke keer weer dat een oud ambacht weer tot leven is gewekt.

Terug naar overzicht

Nieuws

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg
Geplaatst op 14-09-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag  in Bunschoten Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en...
Lees verder
Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen