Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Feest der Herkenning

Publicatiedatum: 03-02-2015 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Feest der Herkenning

Feest der herkenning van indianen tot kraplappen

In Museum Spakenburg is van 21 januari tot medio mei de tentoonstelling ‘Feest der herkenning, van indianen tot kraplappen’ te zien.De tentoonstelling met werk van de Baarnse kunstenares Ineke de Vroede (1946) laat zien dat je soms ver moet gaan om de schoonheid van dichtbij te ontdekken.

Biografie
Ineke’s liefde voor tekenen en schilderen ontstond in haar prilste jeugd.Zij volgde lessen bij de (inmiddels overleden) kunstenaar Jaap de Ruig en de Bussumse kunstenaar Ton de Kruyk.Het portret is haar altijd blijven boeien en als ‘mensenschilder’ heeft zij aan inspiratie nooit gebrek. Vooral oudere mensen en kinderen zijn favoriet.
Mexico en Spakenburg
Ineke maakte meerdere reizen naar Mexico en werd geraakt door de vriendelijke bevolking, trots op hun tradities, de kleurrijke folklore; met name de prachtige – vaak handgemaakte – kostuums en accessoires. Mexico werd een inspiratiebron voor een groot aantal schilderijen.

Terug in Nederland bezocht Ineke Bunschoten-Spakenburg. Tijdens de Spakenburgse Dagen, waar ze nooit eerder was geweest, ging een wereld voor haar open. Ook hier voelde ze zich welkom en maakte kennis met een wereld vol kleurrijke klederdracht en bijbehorende tradities. De mensen waren bereid eindeloos uitleg te geven over de diverse uitvoeringen van de dracht en tijdens welke gelegenheid deze werd gedragen.Ook dit resulteerde in prachtige portretten van markante vrouwen uit het voormalig vissersdorp Spakenburg en het boerendorp Bunschoten.

Schoonheid dichtbij.
Bunschoten-Spakenburg is een van de weinige plaatsen in Nederland waar je klederdracht nog in het straatbeeld tegenkomt. De dracht wordt momenteel nog door 150 vrouwen gedragen. Alleen zijn zij ouder dan 65 jaar. De levende traditie maakt Bunschoten-Spakenburg uniek.

De schilderijen van Mexicanen en mensen uit Bunschoten-Spakenburg vormen een spannende combinatie met tegelijkertijd veel herkenning in kleur en dessin. Accessoires als tasjes, hoeden en poncho’s verduidelijken de overeenkomsten tussen ‘indianen en kraplappen’.

Soms moet je ver gaan om de schoonheid van dichtbij te ontdekken.

Meer informatie?

Op www.museumspakenburg.nl vindt u meer informatie vinden over het museum.

Terug naar overzicht

Nieuws

Rondje Cultuur Eemnes
Geplaatst op 17-01-2019 - Nieuws uit Eemnes
RONDJE CULTUUR WEER VAN START IN 2019 Wanneer: Op donderdag 17 januari 2019. Start om 20.00 uur / inloop vanaf 19.30 uur. Waar: In Sport- & Ontmoetingscentrum De Hilt in Eemnes Als eerste gast in het nieuwe jaar zal kunstenares Barbara Houwers uit Blaricum een presentatie geven over de...
Lees verder
Nieuwe bijzondere exposities in Museum Soest
Geplaatst op 05-01-2019 - Nieuws uit Soest
Vanaf 12 januari 2019 presenteert Museum Soest een bijzondere dubbeltentoonstelling. Dit betreft een overzicht van het levensomvattende oeuvre van HERRY BEHRENS, illustrator/visualiser en MARIJKE BEHRENS (1939-2016) naaldkunstenares. Uniek aan deze overzichttentoonstelling is de...
Lees verder
Kerstconcert Sint Jans Schola in Sint Jans Basiliek,
Geplaatst op 26-12-2018 - Nieuws uit Eemnes
Kerstconcert Sint Jans Schola in Sint Jans Basiliek, 2e kerstdag woensdag 26 december 2018 aanvang 14.00 uur LAREN, Brink 31. We verheugen ons erop dat wij u ook dit jaar weer kunnen en mogen uitnodigen voor het Kerstconcert van de Sint Jans Schola Laren. Het behoeft geen betoog: elk jaar...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen