Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Feest der Herkenning

Publicatiedatum: 03-02-2015 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Feest der Herkenning

Feest der herkenning van indianen tot kraplappen

In Museum Spakenburg is van 21 januari tot medio mei de tentoonstelling ‘Feest der herkenning, van indianen tot kraplappen’ te zien.De tentoonstelling met werk van de Baarnse kunstenares Ineke de Vroede (1946) laat zien dat je soms ver moet gaan om de schoonheid van dichtbij te ontdekken.

Biografie
Ineke’s liefde voor tekenen en schilderen ontstond in haar prilste jeugd.Zij volgde lessen bij de (inmiddels overleden) kunstenaar Jaap de Ruig en de Bussumse kunstenaar Ton de Kruyk.Het portret is haar altijd blijven boeien en als ‘mensenschilder’ heeft zij aan inspiratie nooit gebrek. Vooral oudere mensen en kinderen zijn favoriet.
Mexico en Spakenburg
Ineke maakte meerdere reizen naar Mexico en werd geraakt door de vriendelijke bevolking, trots op hun tradities, de kleurrijke folklore; met name de prachtige – vaak handgemaakte – kostuums en accessoires. Mexico werd een inspiratiebron voor een groot aantal schilderijen.

Terug in Nederland bezocht Ineke Bunschoten-Spakenburg. Tijdens de Spakenburgse Dagen, waar ze nooit eerder was geweest, ging een wereld voor haar open. Ook hier voelde ze zich welkom en maakte kennis met een wereld vol kleurrijke klederdracht en bijbehorende tradities. De mensen waren bereid eindeloos uitleg te geven over de diverse uitvoeringen van de dracht en tijdens welke gelegenheid deze werd gedragen.Ook dit resulteerde in prachtige portretten van markante vrouwen uit het voormalig vissersdorp Spakenburg en het boerendorp Bunschoten.

Schoonheid dichtbij.
Bunschoten-Spakenburg is een van de weinige plaatsen in Nederland waar je klederdracht nog in het straatbeeld tegenkomt. De dracht wordt momenteel nog door 150 vrouwen gedragen. Alleen zijn zij ouder dan 65 jaar. De levende traditie maakt Bunschoten-Spakenburg uniek.

De schilderijen van Mexicanen en mensen uit Bunschoten-Spakenburg vormen een spannende combinatie met tegelijkertijd veel herkenning in kleur en dessin. Accessoires als tasjes, hoeden en poncho’s verduidelijken de overeenkomsten tussen ‘indianen en kraplappen’.

Soms moet je ver gaan om de schoonheid van dichtbij te ontdekken.

Meer informatie?

Op www.museumspakenburg.nl vindt u meer informatie vinden over het museum.

Terug naar overzicht

Nieuws

Rondje Cultuur 21 maart 2019
Geplaatst op 07-03-2019 - Nieuws uit Eemnes
‘Rondje Cultuur’ biedt op donderdag 21 maart weer een avondvullend programma met onderwerpen over kunst en muziek, maar ook lokale onderwerpen rond Eemnes.  Dit fantastische avondje uit wordt georganiseerd door een enthousiast team van vrijwilligers, in nauwe samenwerking met De...
Lees verder
Nieuws over museum Spakenburg
Geplaatst op 23-02-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Flink aantal bezoekers voor Museum Spakenburg Het jaar 2018 was een jaar waarin Museum Spakenburg een flink aantal bezoekers heeft mogen verwelkomen. In vergelijking met het jaar 2017 steeg het bezoekersaantal met bijna 15% tot 12.786. Gerekend over de afgelopen 10 jaar, bezochten een 120.000...
Lees verder
Rondje Cultuur Eemnes 2019
Geplaatst op 28-01-2019 - Nieuws uit Eemnes
Stemmen & improviseren, bij Rondje Cultuur Altijd al eens willen ervaren hoe toneelspelers kunnen improviseren; wilt u graag weten wat de stemming voor Provinciale Staten inhoudt; of komt u juist voor de muziek? Dit alles krijgt u op één avond gepresenteerd tijdens het Rondje...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen