Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Feest der Herkenning

Publicatiedatum: 03-02-2015 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Feest der Herkenning

Feest der herkenning van indianen tot kraplappen

In Museum Spakenburg is van 21 januari tot medio mei de tentoonstelling ‘Feest der herkenning, van indianen tot kraplappen’ te zien.De tentoonstelling met werk van de Baarnse kunstenares Ineke de Vroede (1946) laat zien dat je soms ver moet gaan om de schoonheid van dichtbij te ontdekken.

Biografie
Ineke’s liefde voor tekenen en schilderen ontstond in haar prilste jeugd.Zij volgde lessen bij de (inmiddels overleden) kunstenaar Jaap de Ruig en de Bussumse kunstenaar Ton de Kruyk.Het portret is haar altijd blijven boeien en als ‘mensenschilder’ heeft zij aan inspiratie nooit gebrek. Vooral oudere mensen en kinderen zijn favoriet.
Mexico en Spakenburg
Ineke maakte meerdere reizen naar Mexico en werd geraakt door de vriendelijke bevolking, trots op hun tradities, de kleurrijke folklore; met name de prachtige – vaak handgemaakte – kostuums en accessoires. Mexico werd een inspiratiebron voor een groot aantal schilderijen.

Terug in Nederland bezocht Ineke Bunschoten-Spakenburg. Tijdens de Spakenburgse Dagen, waar ze nooit eerder was geweest, ging een wereld voor haar open. Ook hier voelde ze zich welkom en maakte kennis met een wereld vol kleurrijke klederdracht en bijbehorende tradities. De mensen waren bereid eindeloos uitleg te geven over de diverse uitvoeringen van de dracht en tijdens welke gelegenheid deze werd gedragen.Ook dit resulteerde in prachtige portretten van markante vrouwen uit het voormalig vissersdorp Spakenburg en het boerendorp Bunschoten.

Schoonheid dichtbij.
Bunschoten-Spakenburg is een van de weinige plaatsen in Nederland waar je klederdracht nog in het straatbeeld tegenkomt. De dracht wordt momenteel nog door 150 vrouwen gedragen. Alleen zijn zij ouder dan 65 jaar. De levende traditie maakt Bunschoten-Spakenburg uniek.

De schilderijen van Mexicanen en mensen uit Bunschoten-Spakenburg vormen een spannende combinatie met tegelijkertijd veel herkenning in kleur en dessin. Accessoires als tasjes, hoeden en poncho’s verduidelijken de overeenkomsten tussen ‘indianen en kraplappen’.

Soms moet je ver gaan om de schoonheid van dichtbij te ontdekken.

Meer informatie?

Op www.museumspakenburg.nl vindt u meer informatie vinden over het museum.

Terug naar overzicht

Nieuws

Open Monumentendag Bunschoten Spakenburg
Geplaatst op 14-09-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Open Monumentendag  in Bunschoten Zaterdag is er ook in Bunschoten de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburg met de vishangen, hooiberg en...
Lees verder
Open Monumentendagen Soest
Geplaatst op 22-07-2019 - Nieuws uit Soest
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER In en rondom het St Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. Welkomstwoord door Cees Vos namens de stichting comité open monumentendagen Soest-Soesterberg. Museum Soest is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het programma in de...
Lees verder
Expositie foto's Jan van der Geest
Geplaatst op 21-07-2019 - Nieuws uit Soest
Jan van der Geest Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest)...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen