Weeronline.nl - Meer weer in Soest
Eemsnoer logo

Feest der Herkenning

Publicatiedatum: 03-02-2015 Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Feest der Herkenning

Feest der herkenning van indianen tot kraplappen

In Museum Spakenburg is van 21 januari tot medio mei de tentoonstelling ‘Feest der herkenning, van indianen tot kraplappen’ te zien.De tentoonstelling met werk van de Baarnse kunstenares Ineke de Vroede (1946) laat zien dat je soms ver moet gaan om de schoonheid van dichtbij te ontdekken.

Biografie
Ineke’s liefde voor tekenen en schilderen ontstond in haar prilste jeugd.Zij volgde lessen bij de (inmiddels overleden) kunstenaar Jaap de Ruig en de Bussumse kunstenaar Ton de Kruyk.Het portret is haar altijd blijven boeien en als ‘mensenschilder’ heeft zij aan inspiratie nooit gebrek. Vooral oudere mensen en kinderen zijn favoriet.
Mexico en Spakenburg
Ineke maakte meerdere reizen naar Mexico en werd geraakt door de vriendelijke bevolking, trots op hun tradities, de kleurrijke folklore; met name de prachtige – vaak handgemaakte – kostuums en accessoires. Mexico werd een inspiratiebron voor een groot aantal schilderijen.

Terug in Nederland bezocht Ineke Bunschoten-Spakenburg. Tijdens de Spakenburgse Dagen, waar ze nooit eerder was geweest, ging een wereld voor haar open. Ook hier voelde ze zich welkom en maakte kennis met een wereld vol kleurrijke klederdracht en bijbehorende tradities. De mensen waren bereid eindeloos uitleg te geven over de diverse uitvoeringen van de dracht en tijdens welke gelegenheid deze werd gedragen.Ook dit resulteerde in prachtige portretten van markante vrouwen uit het voormalig vissersdorp Spakenburg en het boerendorp Bunschoten.

Schoonheid dichtbij.
Bunschoten-Spakenburg is een van de weinige plaatsen in Nederland waar je klederdracht nog in het straatbeeld tegenkomt. De dracht wordt momenteel nog door 150 vrouwen gedragen. Alleen zijn zij ouder dan 65 jaar. De levende traditie maakt Bunschoten-Spakenburg uniek.

De schilderijen van Mexicanen en mensen uit Bunschoten-Spakenburg vormen een spannende combinatie met tegelijkertijd veel herkenning in kleur en dessin. Accessoires als tasjes, hoeden en poncho’s verduidelijken de overeenkomsten tussen ‘indianen en kraplappen’.

Soms moet je ver gaan om de schoonheid van dichtbij te ontdekken.

Meer informatie?

Op www.museumspakenburg.nl vindt u meer informatie vinden over het museum.

Terug naar overzicht

Nieuws

10 jaar Korenmolen De Hoop
Geplaatst op 02-05-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor Korenmolen De Hoop in Bunschoten. Het is dit jaar immers precies 10 jaar geleden dat  de geheel nieuwgebouwde molen weer in bedrijf werd gesteld. In 2001 werd de stichting opgericht met het doel om de molen terug te brengen in het stadsbeeld. Zes...
Lees verder
Koningsdag BU 210 naar Amersafoort
Geplaatst op 25-04-2019 - Nieuws uit Bunschoten-Spakenburg
Botter BU 210 voor Koningsdag naar Amersfoort De Koningsdag in Amersfoort moet ook een regionale uitstraling hebben. Om die reden is de idee ontstaan om de Bunschoter Botter BU 210 een blikvanger te laten zijn. Een mooie gedachte, maar het is wat moeilijker dan het op het eerste gezicht...
Lees verder
Van Bot naar Pot
Geplaatst op 20-04-2019 - Nieuws uit Huizen
Nieuws uit Huizen (NH). Klik hier voor de...
Lees verder
Verbinden, Samenwerken
Verwijzen